Gå til hovedindhold

Årgang '23: Mød de nye elever

I midten af august tog et hav af unge hul på et nyt kapitel i deres liv, da de påbegyndte deres gymnasiale uddannelse. RELEVANS har talt med Ella Ellgaard Soneff og Simon Storm Nielsen om deres forventninger, forvirringer, håb og drømme. Vi følger de to elever de næste tre år for at være helt tæt på deres gymnasietid.

Skøjter
Foto af
Unsplash

Skøjteløberen i Odense 
“Jeg har faktisk aldrig overvejet andet. Mine storebror er lige blevet færdig, og man får meget ud af gymnasieårene og hører meget godt om dem,” siger 16-årige Ella Ellgaard Soneff, som lige er startet på gymnasiet i Odense.

Luk
Ella Ellgaard Soneff

Ella startede på gymnasium i Odense i sensommeren 2023.

Ella Ellgaard Soneff

Ella flyttede for et år siden alene fra København til Odense for at gå på efterskole på Fyn, hvor hun kunne fordybe sig i sin store interesse: kunstskøjteløb. Hun forestiller sig, at der er stor forskel på efterskolen, hvor hun gik i 10. klasse, og gymnasiet. Mest af alt glæder hun sig til at møde en masse nye mennesker. “Det, jeg mest håber på at få, er gode venskaber. Det er klart det, jeg tænker mest på lige nu,” siger hun, selvom hun også har en forventning om, at gymnasietiden bliver hård i forhold til lektier. Efteskoleopholdet var nemlig lidt vel afslappet på den front, så nu vil den 16-årige skøjteløber til at tage skolen mere seriøst.

Indtil videre har Ella Ellgaard Soneff valgt samfundsfag og matematik som sine hovedfag. Interessen for samfundsfag har hun fra sin far, der bor i New York og arbejder for FN. “Han arbejder meget med politik, og det lyder som et spændende arbejde, så jeg har overvejet at gå den vej. Men hvis jeg skal være ærlig, så har jeg ikke nogen idé om, hvad jeg vil være i fremtiden,” siger hun.

Lige nu fokuserer Ella Ellgaard Soneff på at komme godt i gang med de tre gymnasieår, som lige er startet. Blandt andet vil hun gerne være bedre til at starte på sine lektier i ordentlig tid, for hun har nemlig en tendens til at udskyde dem en smule, fortæller hun.

Det, jeg mest håber på at få, er gode venskaber

Ella Ellgaard Soneff, 1. g

Basketspilleren i Tårnby
I en anden del af landet tjekker 16-årige Simon Storm Nielsen ind på Tårnby Gymnasium & HF på den sydlige del af Amager. Hans forventninger og forhåbninger til gymnasiet er små og få. For det første valgte han STX, fordi han ikke er afklaret med, hvad han egentlig vil i fremtiden. Og for det andet er det svært at forholde sig til noget, som stadig blot er vage forestillinger, som bygger på fortællinger fra kammerater og bekendte.

Luk
Simon Storm Nielsen

Simon startede på Tårnby Gymnasium & HF i sensommeren 2023.

Simon Storm Nielsen

“Jeg forventer, at der kommer til at være flere lektier end i folkeskolen, men jeg tror også, at det kommer til at være rigtig fedt. Og så håber jeg, at jeg kommer til at lære en masse at kende. Det bliver sjovt og hyggeligt,” siger han.

Da Simon Storm Nielsen trådte ind i sin nye klasse, blev han mødt af et hav af nye ansigter. Han kendte ikke en eneste, og til at begynde med var det hele ret akavet, fortæller han. De første timer gik med at få stemningen til at bløde lidt op; bl.a. legede de navnelege og en aktivitet kaldet “samtalestarter”, hvor de skulle snakke med en klassekammerat i halvandet minut om et selvvalgt emne, fortæller Simon Storm Nielsen. Han valgte at fortælle om sin drømmedestination, som er USA. Legene virkede i starten en smule kejtede, men de bidrog til en mere afslappet stemning. “Allerede fredag var stemningen mere naturlig, og ugen efter var det meget bedre, og vi snakkede godt. Alle er flinke,” siger han.

I de næste tre år har Simon Storm Nielsen og hans medstuderende, som alle danske gymnasieelever, idræt, matematik, historie, fremmedsprog og meget mere på skoleskemaet. Samtidig skal de finde ud af, hvad de vil på den anden side af studentereksamen. “Jeg forventer, at gymnasiet giver mig en afklaring på, hvad jeg gerne vil arbejde med i fremtiden, men også hvad jeg er god til at arbejde med, og blive klogere og udvikle mig på de punkter,” siger han og tilføjer, “lige nu er drømmen at kunne leve af at spille basket.”

I folkeskolen hjalp lærerne med at have styr på det, nu er det op til mig selv

Simon Storm Nielsen, 1. g

Mere ansvar
Simon Storm Nielsen har endnu ikke besluttet sig for, hvilke fag han skal have på A-niveau. Indtil videre hælder han mest til samfundsfag og matematik, men han understreger, at det godt kan ændre sig, og fortsætter: “Jeg er rimelig god til matematik, og så er jeg god til at snakke med forskellige mennesker.”

Simon valgte Tårnby Gymnasium & HF, fordi han kendte flere, der også startede på det gymnasium. Det sociale tæller nemlig meget for ham. “Der er en fire-fem stykker fra mit baskethold, der er startet på Tårnby, og så er der en masse fra min gamle skole og folk, jeg har mødt gennem andre venner. Det sociale betyder meget,” siger Simon Storm Nielsen.

Fordi han spiller basketball på højt plan, har han på forhånd lavet en aftale med gymnasiet om, at han kan få en ekstra dag eller to til sine afleveringer eller lovligt fravær, hvis der er planlagt særlig meget træning eller kampe langt væk. Men sådan en aftale forpligter, og allerede nu kan Simon Storm Nielsen mærke en stor forandring fra folkeskolen til gymnasiet, som kræver en højere grad af selvstændighed og mere ansvar. “Jeg har kunnet mærke, at det er meget mere selvstændigt. Man skal selv holde styr på, hvor ens timer er, sørge for, at man kommer til timerne, og ens forældre får ikke at vide, hvis man misser de forskellige undervisningstimer. Det er mit eget ansvar,” siger Simon Storm Nielsen.

“Og det er også mit ansvar at deltage i undervisningen og få lavet mine lektier. I folkeskolen hjalp lærerne med at have styr på det, nu er det op til mig selv,” uddyber han. Trods det større ansvar og de højere krav i den nye skolehverdag glæder han sig til at få lov til at styre flere ting selv og vise, at han kan klare det. “Jeg skal jo lære at blive mere selvstændig, og det er det helt rigtige tidspunkt at gøre det på,” afslutter han.

Praxis

Køb læremidler og find masterclasses mm.

Fortsæt som:

Privat For privatkunder og studerende. Du får vist priser inkl. moms. Fortsæt som privat privat
Institurion For institutioner og virksomheder. Du får vist priser ekskl. moms. Fortsæt som institution institution

Tilgå dine onlinematerialer

PraxisOnlineImage Gå til praxisOnline