Gå til hovedindhold
Privat
Institution
Hjem
Main navigation
  • Køb materialer
      • Gymnasiale uddannelser
      • STX
      • HF
      • HHX
      • HTX
      • EUX
      • Se alle
      • Erhvervsuddannelser
      • Grundforløb
      • Hovedforløb
      • Se begge
      • Forberedende grunduddannelse
      • FGU
      • Fagpakker til FGU
      • Voksenuddannelser
      • Sprogcentre
      • AMU
      • AVU
      • FVU
      • Se alle
      • Fagpakker til gymnasiet
      • Fagpakker
        Se nærmere på fagpakken til dit fag

        Med fagpakker fra Praxis får du alt til dit fag samlet ét sted: både bøger, undervisningsforløb og træningsmoduler. 

  • Bliv inspireret
      • Læs, lyt og se
      • Dyk ned i alt det gode indhold

        Her kan du fordybe dig i artikler, lytte til spændende podcasts eller se inspirerende Masterclasses og webinarer om aktuelle emner og nye udgivelser.

      • Magasiner
      • RELEVANS #1
      • RELEVANS #2
      • RELEVANS #3
      • RELEVANS #4
      • RELEVANS #5
      • RELEVANS #6
      • RELEVANS leder
      • RELEVANS leder #2
      • Praxisnær
      • Projekter
      • TrivselsLUP #1
      • TrivselsLUP #2
      • Diplomopgaver i erhvervspædagogik
  • Mød os
      • Forlaget
      • Om Praxis
      • Medarbejdere
      • Bestyrelse
      • Kontakt en af salgskonsulenterne
      • Signe, Mie, Helle
        Har du brug for hjælp til at komme i gang med dine materialer fra Praxis?

        Du kan altid booke et møde med Signe, Mie eller Helle, så hjælper de dig godt igang.

      • Vil du være forfatter?
      • Vil du være forfatter?
        Har du en idé til et nyt materiale?

        Hos Praxis søger vi løbende nye forfattere, og du er altid velkommen til at kontakte en af vores redaktører, hvis du har lyst til at være med på holdet. 

  • Få hjælp
      • Kundeservice og teknisk support
      • Kontakt os
      • Support og driftstatus
      • Spørgsmål og svar
      • Gå til praxisOnline
      • Leder du efter dine digitale læremidler?

        Klik her for at gå til praxisOnline, hvor du finder alle dine digitale adgange – både eBog+, webBøger, træningsmoduler og forløb. 

      • Moxis
      • moxis
        Din Moodle-partner

        Praxis' Moodle-løsning hedder nu moxis. Læs meget mere om dine muligheder her.

Right Menu
  • Søg
  • Log ind
Se kurv
Der er ingen resultater

Resultater på bøger ()

Resultater på andre sider ()

Se alle resultater
  • Hjem
  • /
  • EUD
  • /
  • Mejeri
  • /
  • Mejerilære
  • /
  • Mejerilære 1
Mejerilære 1
Forudbestilling

Mejerilære 1

E Waagner Nielsen
Jens A Ullum
Bog
324,00 kr.
405,00 kr.
324,00 kr.
405,00 kr.
Forudbestil
  • Beskrivelse
  • Yderligere info

Mejerilære 1 indeholder aktuel viden om mejeribrugets udvikling, mælkekemi, mælkekvalitet, mælkens skumning, varmebehandling, membranfiltrering, rengøring og syrningsteknologi.

Mejerilære 1 udgør, sammen med Mejerilære 2, de meget roste grundbøger til faget Mejerilære.

Indhold

Mejeribrugets udvikling
Oldtiden
Middelalderen
Nyere tid til ca. 1860
En ny tids mejeribrug
Prisudviklingen for vigtige landbrugsvarer i 1800-tallet
Bestræbelser for at forbedre det gamle mejerisystem
Mejeribrugets industrialisering
Andelssamarbejdets grundprincipper
Hvad opnåede landmændene?
Begyndervanskeligheder
Mejeriernes udvikling i det 20. århundrede
Organisationer, forskning og uddannelse
Organisationer og lovgivning
Forskning og forsøgsvirksomhed
Konsulentvirksomheden
Uddannelse og undervisning

Mælkekemi
Forskellige dyrearters mælk
Komælkens sammensætning
Variationer i mælkens sammensætning
Sammenhængen mellem fedt- og proteinindhold
Partikelstørrelse og opløsningstilstand
Mælkefedt
Fedtstoffer i mælken
Triglycerider
Smelte- og størkningspunkt. Vægtfylde
Variationer i mælkefedtets sammensætning
Omdannelser af mælkefedt
Fedtets tilstand i mælken
Bestemmelse af mælkens fedtindhold
Mælkeprotein
Proteiner i mælken
Valleproteiner
Kaseiner
Bestemmelse af mælkens proteinindhold
Mælkesukker
Udvinding og betydning
Omdannelser af mælkesukker
Bestemmelse af mælkens sukkerindhold
Mælkeaske
Askens sammensætning
Askebestanddelenes betydning
Citronsyre
Luftarter i mælk
Mælkens enzymer
Mælkens vitaminer
Fedtopløselige vitaminer
Vandopløselige vitaminer
Forandringer i mælkens vitaminindhold 80
Andre stoffer i mælk
Mælkens fysiske egenskaber
Mælkens farve
Vægtfylde
Mælkens viskositet og dens overfladespænding
Flødeafsætningsevne
Frysepunkt
Redox-potentialet
Mælkens surhedsgrad
pH-bestemmelse
Titrering
Mælkens næringsværdi
Vurdering af mælken som næring for mennesker
Vurdering af mælken som foder for husdyr
Mælkens syrningsevne
Vækstfremmende stoffer
Væksthæmmende faktorer

Mælkekvalitet
Mejeriets krav til leverandørmælken
Mælkens bakterieindhold
Specifikke mikroorganismer
Mælkens friskhed
Sund mælk
Mælkens smudsindhold
Eventuel kemisk forurening af mælken
Mælkens lugt og smag
Mælkens sammensætning
Fedtets syregrad
Fedtets iltning
Lovkrav til mælkens kvalitet

Mælkens skumning
Renskumning
Faktorer, der påvirker renskumningen
Rensning

Mælkens varmebehandling
Udviklingen
Varmebehandlingens virkninger
Varmebehandlingsmetoder
Lavpasteurisering
Højpasteurisering
Sterilisering
Varmebehandlingens fysisk-kemiske påvirkninger
Lovkrav til varmebehandlingen

Membranfiltrering
Principper for membranfiltrering
Osmose - omvendt osmose
Membranfiltreringsprocesser
Hyperfiltrering
Ultrafiltrering
Mikrofiltrering
Koncentrat og permeatsammensætning
Koncentratets fysisk-kemiske egenskaber
Surhedsgrad
Syrningsevne
Løbeevne
Viskositet
Smag
Andre egenskaber
Drift af membranfiltreringsanlæg
Ultrafiltrering
Hyperfiltrering
Mikrofiltrering
Anvendelsesområder

Rengøring
Formålet med rengøring
Rengøringsprocessen
Skylning
Fjernelse af smudsbestanddele
Efterskylning med rent vand
Rengøringsmidler
Enkelte rengøringsmidler
Baser
Syrer
Ca-kompleksbindere
Emulgerings- og befugtningsmidler
Beskyttelsesstoffer
Sammensatte rengøringsmidler
Rengøringseffekten
Rengøringsprocedure
Kontrol
Desinfektion
Desinfektionsmidler

Syrningskulturer
Syrevækkeren
Syrevækkerkulturer
Syrevækkerformer
Syrevækkerens egenskaber
Brugssyren
Brugssyrens fremstilling
Brugssyrens bedømmelse

Stikord

Forord

Til brug ved undervisningen i faget Mejerilære er udarbejdet et lærebogsmateriale, der omfatter følgende to lærebøger:

Mejerilære 1
Mejerilære 2

 

Materialet er en videreførelse og ajourføring af E. Waagner Nielsen og Jens A. Ullum: MEJERILÆRE (1. udgave 1973). Mejerilære 1 omfatter følgende afsnit:

Mejeribrugets udvikling.
Mælkekemi.
Mælkekvalitet.
Mælkens skumning.
Mælkens varmebehandling.
Membranfiltrering.
Rengøring.
Syrningskulturer.

Bogen er primært udarbejdet med henblik på undervisningen i Mejerilære på kursus for mejerilærlinge og forkursus for mejeribrugsstuderende. Herudover vil det kunne tjene som grundlag for den videregående undervisning i Mælkekemi og Mejeriteknologi på mejeriteknikeruddannelsen, ligesom den vil kunne anvendes ved anden kursusvirksomhed. For at have stillet billedmateriale m.m. til rådighed takker vi: Danmarks Mejeritekniske Selskab, Mejeriforeningen (Mejerikontoret), Foss Electric, Mælkeritidende, Radiometer, Statens Mejeriforsøg, Tetra Pak, APV, Chr. Hansen A/S samt Laboratorium Wisby.

Juni 2003

E. Waagner Nielsen
Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet
Den kgl. Veterinær- og Landbohøjskole
København

Jens A. Ullum
Dalum tekniske Skole
Mejeribrugets Uddannelsescenter
Odense

01. juli 2007
200
9788778818393
Helle Lehrmann Madsen
Praxis Forlag A/S
05
Mejerilære 1
Mejeri
Hovedforløb
Grundforløb
EUD
Af samme forfatter
Se udgivelser
Laboratorieøvelser
Bog
Laboratorieøvelser
Jens A Ullum
Jens Brandt
154,00 kr.
192,50 kr.
Tilføj til kurv
Se udgivelser
Mejerilære 2
Bog
Mejerilære 2
E Waagner Nielsen
Jens A Ullum
415,00 kr.
518,75 kr.
Tilføj til kurv
Se udgivelser
Mejerilære 2 Mejerilære 1
Serie

Mejerilære

E Waagner Nielsen
Jens A Ullum
324,00 kr.
405,00 kr.
Se mere
Se udgivelser
Mælkekemi
Bog
Mælkekemi
E Waagner Nielsen
314,00 kr.
392,50 kr.
Tilføj til kurv
Se udgivelser
Mikrobiologi og bioteknik
Bog
Mikrobiologi og bioteknik
E Waagner Nielsen
J.M. Buch Kristensen
385,00 kr.
481,25 kr.
Tilføj til kurv
Se udgivelser
Omdannelser i ost under syrning og modning
Bog
Omdannelser i ost under syrning og modning
E Waagner Nielsen
304,00 kr.
380,00 kr.
Tilføj til kurv
Titler i serien
Se udgivelser
Mejerilære 2
Bog
Mejerilære 2
E Waagner Nielsen
Jens A Ullum
415,00 kr.
518,75 kr.
Tilføj til kurv

Praxis

 

Praxis Forlag A/S
CVR 41280921

København
Vognmagergade 7, 5. sal
1120 København K

Odense
Kochsgade 31D
5000 Odense

Rødekro
Hærvejen 8
6230 Rødekro

Kontakt kundeservice

Alle hverdage kl. 10.00-15.00

+45 70 23 85 87info@praxis.dk

Kontakt teknisk support

Alle hverdage 8.00-15.00

+45 70 23 26 72support@praxis.dk 

Følg os
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin

Praxis en del af Egmont, Danmarks største mediekoncern, der har bragt historier til live i mere end 100 år. Egmont er en dansk fond, som hvert år uddeler 100 millioner kroner til børn og unge, der har det svært.

Vi hører også under et af Danmarks største og førende læringshuse, Lindhardt og Ringhof Uddannelse, sammen med Alinea, Akademisk Forlag, GoTutor, Ordblindetræning og Forstå.dk.

back to top
Subfooter menu
  • Handelsbetingelser
  • Cookiepolitik
  • Persondatapolitik
Subfooter payment options
  • MobilePay
  • Visa
  • Mastercard
  • Visa Electron
  • JCB
  • Maestro
Praxis

Køb læremidler og find masterclasses mm.

Fortsæt som:

Privat For privatkunder og studerende. Du får vist priser inkl. moms. Fortsæt som privat privat
Institurion For institutioner og virksomheder. Du får vist priser ekskl. moms. Fortsæt som institution institution
PraxisOnline

Tilgå dine onlinematerialer

PraxisOnlineImage Gå til praxisOnline