Gå til hovedindhold
Privat
Institution
Hjem
Main navigation
  • Køb materialer
      • Gymnasiale uddannelser
      • STX
      • HF
      • HHX
      • HTX
      • EUX
      • Se alle
      • Erhvervsuddannelser
      • Grundforløb
      • Hovedforløb
      • Se begge
      • Forberedende grunduddannelse
      • FGU
      • Fagpakker til FGU
      • Voksenuddannelser
      • Sprogcentre
      • AMU
      • AVU
      • FVU
      • Se alle
      • Fagpakker til gymnasiet
      • Fagpakker
        Se nærmere på fagpakken til dit fag

        Med fagpakker fra Praxis får du alt til dit fag samlet ét sted: både bøger, undervisningsforløb og træningsmoduler. 

  • Bliv inspireret
      • Læs, lyt og se
      • Dyk ned i alt det gode indhold

        Her kan du fordybe dig i artikler, lytte til spændende podcasts eller se inspirerende Masterclasses og webinarer om aktuelle emner og nye udgivelser.

      • Magasiner
      • RELEVANS #1
      • RELEVANS #2
      • RELEVANS #3
      • RELEVANS #4
      • RELEVANS #5
      • RELEVANS #6
      • RELEVANS leder
      • RELEVANS leder #2
      • Praxisnær
      • Projekter
      • TrivselsLUP #1
      • TrivselsLUP #2
      • Diplomopgaver i erhvervspædagogik
  • Mød os
      • Forlaget
      • Om Praxis
      • Medarbejdere
      • Bestyrelse
      • Kontakt en af salgskonsulenterne
      • Signe, Mie, Helle
        Har du brug for hjælp til at komme i gang med dine materialer fra Praxis?

        Du kan altid booke et møde med Signe, Mie eller Helle, så hjælper de dig godt igang.

      • Vil du være forfatter?
      • Vil du være forfatter?
        Har du en idé til et nyt materiale?

        Hos Praxis søger vi løbende nye forfattere, og du er altid velkommen til at kontakte en af vores redaktører, hvis du har lyst til at være med på holdet. 

  • Få hjælp
      • Kundeservice og teknisk support
      • Kontakt os
      • Support og driftstatus
      • Spørgsmål og svar
      • Gå til praxisOnline
      • Leder du efter dine digitale læremidler?

        Klik her for at gå til praxisOnline, hvor du finder alle dine digitale adgange – både eBog+, webBøger, træningsmoduler og forløb. 

      • Moxis
      • moxis
        Din Moodle-partner

        Praxis' Moodle-løsning hedder nu moxis. Læs meget mere om dine muligheder her.

Right Menu
  • Søg
  • Log ind
Se kurv
Der er ingen resultater

Resultater på bøger ()

Resultater på andre sider ()

Se alle resultater
  • Hjem
  • /
  • EUD
  • /
  • Mejeri
  • /
  • Mælkekemi
Mælkekemi

Mælkekemi

E Waagner Nielsen
Bog
314,00 kr.
392,50 kr.
314,00 kr.
392,50 kr.
Tilføj til kurv
  • Beskrivelse
  • Yderligere info

Mælkekemi giver et omfattende indblik i mælkens fysik og kemi samt de mange forarbejdningsprocesser, analysemetoder og beregninger, der kan tages i brug i forbindelse med behandling af mælk og mælkeprodukter.

Mælkekemi udkom første gang i 1962 og er siden revideret flere gange. Denne revision fører bogen helt up to date inden for moderne mælkekemi. Bogen er skrevet med henblik på uddannelse af mejeriteknikere og procesteknologer, men kan også anvendes som orienterings- og opslagsværk af andre, der beskæftiger sig med mælk og mejeriprodukter.

Indhold

  • Mælkens sammensætning
  • Kort oversigt over mælkens sammensætning
  • Den gennemsnitlige sammensætning af dansk komælk
  • Variationer i mælkens sammensætning
  • Variationer, der skyldes brug af forskellige analysemetoder
  • Variationer, der skyldes arvelige faktorer
  • Fodringens indflydelse
  • Temperaturvariationer
  • Variationer i laktationsperioden
  • Yversygdomme
  • Variationer under malkningen
  • Årstidsvariationer
  • Sammenhæng mellem mængderne af forskellige mælkebestanddele
  • Mælkens fysiske struktur
  • Opløsningers klarhed og farve
  • Stoffernes opløselighed
  • Filtrering
  • Mælkens fedtstoffer
  • Indledning
  • Fedtstoffer i mælk
  • Triglycerider
  • Fedtsyrer
  • Smeltepunkt for mælkefedt
  • Undersøgelser af mælkefedts sammensætning
  • Variationer i mælkefedtets sammensætning
  • Fosforlipider
  • Steroler, carotener og fedtopløselige vitaminer
  • Steroler
  • Caroten
  • Mælkefedtets omdannelser
  • Omdannelse ved opvarmning
  • Hydrolyse
  • Iltning
  • Fedtets fysiske tilstand i mælken
  • Fedtkugler
  • Stoffernes opløselighedsforhold
  • Emulsioner
  • Fedtkuglemembranen
  • Flødeafsætning
  • Fedtets krystallisation i fedtkuglerne
  • Undersøgelse af fedtstoffers krystallisation
  • Bestemmelse af mælkens fedtindhold
  • Prøveudtagning og forbehandling
  • Vejningsanalyser
  • Gerbers metode
  • Fotometrisk fedtbestemmelse
  • Mælkens proteinstoffer
  • Proteinernes betydning i ernæringen
  • Proteinmolekylernes opbygning og almindelige egenskaber
  • Molekylstruktur
  • Aminosyrer
  • Peptidbindinger
  • Proteinmolekylernes almindelige egenskaber
  • Proteiner i mælk
  • Fedtkuglemembranproteiner
  • Valleproteiner
  • Kaseiner
  • Kaseinpartiklerne
  • Metoder til udfældning af kasein
  • Overgangstal for protein ved ostefremstilling
  • Proteinanalyser
  • Bestemmelse af aminosyresammensætning
  • Bestemmelse af proteinindhold
  • Mælkesukker
  • Betydning i mejeriprodukter og ernæring
  • Laktosens kemiske og fysiske forhold
  • Kemisk sammensætning
  • Opløselighed
  • Bruning
  • Fremstilling af rent mælkesukker
  • Bestemmelse af laktosemængde
  • Mælkens salte
  • Mælkesaltenes betydning
  • Salte og aske
  • Askemængde og -sammensætning
  • "Sporstoffer
  • Ligevægte mellem mælkesaltene
  • Enzymer
  • Fosfatase
  • Peroxidase
  • Katalase
  • Xanthinoxidase
  • Lipaser
  • Mælkens vitaminer
  • Fedtopløselige vitaminer i mælk
  • Vandopløselige vitaminer i mælk
  • Ændringer i vitaminindhold ved opvarmning og lagring
  • Mælkens fysiske og kemiske egenskaber
  • Mælkens farve
  • Mælkens vægtfylde
  • Mælkens viskositet og overfladespænding
  • Mælkens frysepunkt og påvisning af vandtilsætning
  • Andre muligheder for påvisning af vandtilsætning
  • Mælkens surhedsgrad
  • Mælkens iltindhold og iltspænding (redoxpotentiale)
  • Elektrisk ledningsevne
  • Mælkens værdi som næringsstof
  • Mælken som substrat for bakterier
  • Mælkens næringsværdi
  • Omdannelser i mælk under varmebehandling
  • Kommentar til figur 19
  • Pasteurisering/lavpasteurisering
  • Højpasteurisering
  • Syremælkspasteurisering
  • Autoklavering
  • UHT-behandling
  • Ændring i mælkens næringsværdi ved varmebehandling
  • Denaturering af proteiner
  • Kemiske omdannelser af proteiner
  • Vitaminomdannelser
  • Kommentarer til tabel 28
  • Reaktionshastighed ved omdannelser under opvarmning
  • Stikordsregister

 

Forord

Mælkekemi er udarbejdet til brug ved videregående mejeriteknologiske og levnedsmiddelteknologiske uddannelser.

Bogen sigte er at give et grundlag for selvstændig forståelse - på et kemisk og fysisk grundlag - af mælken og dens forarbejdnings-processer, af analysemetoder og analyseresultater samt af forsøgsberetninger og faglitteratur.

Ved omtale af analysemetoder er som hovedregel kun de rent principielle forhold behandlet; en detaljeret beskrivelse vil kunne findes i analysehåndbøger og arbejdsvejledninger.

Denne udgave af "Mælkekemi" er en revideret udgave af "Mælkekemi", Erhvervsskolernes Forlag (1993), som var en videreførelse af "Mælkekemi", 1. udgave, Ladelund Mejeriskole (1962), af samme forfatter.


August 2001

E. Waagner Nielsen
Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet
Den kgl. Veterinær- og Landbohøjskole
København

01. juli 2001
221
9788778812803
Helle Lehrmann Madsen
Praxis Forlag A/S
03
Mælkekemi
Mejeri
Hovedforløb
EUD
Af samme forfatter
Se udgivelser
Mejerilære 1
Bog
Mejerilære 1
E Waagner Nielsen
Jens A Ullum
324,00 kr.
405,00 kr.
Se mere
Forudbestilling
Se udgivelser
Omdannelser i ost under syrning og modning
Bog
Omdannelser i ost under syrning og modning
E Waagner Nielsen
304,00 kr.
380,00 kr.
Tilføj til kurv
Se udgivelser
Mejerilære 2 Mejerilære 1
Serie

Mejerilære

E Waagner Nielsen
Jens A Ullum
324,00 kr.
405,00 kr.
Se mere
Se udgivelser
Mejerilære 2
Bog
Mejerilære 2
E Waagner Nielsen
Jens A Ullum
415,00 kr.
518,75 kr.
Tilføj til kurv
Se udgivelser
Mikrobiologi og bioteknik
Bog
Mikrobiologi og bioteknik
E Waagner Nielsen
J.M. Buch Kristensen
385,00 kr.
481,25 kr.
Tilføj til kurv

Praxis

 

Praxis Forlag A/S
CVR 41280921

København
Vognmagergade 7, 5. sal
1120 København K

Odense
Kochsgade 31D
5000 Odense

Rødekro
Hærvejen 8
6230 Rødekro

Kontakt kundeservice

Alle hverdage kl. 10.00-15.00

+45 70 23 85 87info@praxis.dk

Kontakt teknisk support

Alle hverdage 8.00-15.00

+45 70 23 26 72support@praxis.dk 

Følg os
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin

Praxis en del af Egmont, Danmarks største mediekoncern, der har bragt historier til live i mere end 100 år. Egmont er en dansk fond, som hvert år uddeler 100 millioner kroner til børn og unge, der har det svært.

Vi hører også under et af Danmarks største og førende læringshuse, Lindhardt og Ringhof Uddannelse, sammen med Alinea, Akademisk Forlag, GoTutor, Ordblindetræning og Forstå.dk.

back to top
Subfooter menu
  • Handelsbetingelser
  • Cookiepolitik
  • Persondatapolitik
Subfooter payment options
  • MobilePay
  • Visa
  • Mastercard
  • Visa Electron
  • JCB
  • Maestro
Praxis

Køb læremidler og find masterclasses mm.

Fortsæt som:

Privat For privatkunder og studerende. Du får vist priser inkl. moms. Fortsæt som privat privat
Institurion For institutioner og virksomheder. Du får vist priser ekskl. moms. Fortsæt som institution institution
PraxisOnline

Tilgå dine onlinematerialer

PraxisOnlineImage Gå til praxisOnline