Gå til hovedindhold

Webinar: Thomas Korsgaard

Gymnasielærer og læremiddelforfatter Lisbeth Maria Hansen vil i en samtale med Thomas Korsgaard tage jer igennem Korsgaards forfatterskab og sin nyeste novellesamling Snydt ud af næsen. Under webinaret kan du se Thomas Korsgaards svar på nogle af de spørgsmål, deltagerne stillede undervejs. 

 

Under webinaret kunne deltagerne stille Thomas Korsgaard spørgsmål. Han svarer på nogle af dem i slutningen af interviewet. Herunder har vi samlet de resterende, og du kan blandt andet få svar på, hvordan Korsgaards tekster ændrer sig i takt med hans humør, hvordan han bruger sine egne erfaringer i teksterne og om han nogensinde har overvejet at bruge kunstig intelligens i sin skriveproces. Han giver også et råd til alle dem, der selv har lyst til at skrive.

Hvordan har din egen baggrund og barndom påvirket din skrivning, især i forhold til din debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi?

Min barndom er en stor del af mit stof, fordi den var så rig på begivenheder. I skriften bruger jeg minder efter forgodtbefindende.

Er dine bøger baseret på dit eget liv?

Delvist, men ikke kun. Og nogle bøger mere end andre. Det er historier, som er skabt af elementer af mit eget liv.

Hvor er du opvokset?

På en gård i Jylland.

Hvilke forfattere læser du selv?

Mange forskellige.

Hvad er din yndlings serie/film?

Alt af Ruben Östlund. Jeg elsker også Min far Toni Erdmann.

Hvilken forfatter inspirerer dig?

Mange forskellige på mange forskellige måder. For mig er inspiration dét, som forstærker én selv, og det kan jeg finde i mange forfatterskaber.

Hvad er din yndlingsbog?

Ved ikke.

Har du nogle hobbyer?

Nej.

Hvilke fag var dine yndlings i gymnasiet? Du siger, at du skrev din første bog, da du var 19. Hvad fik dig til at skrive bogen, og var det altid intentionen, at du skulle skrive en bog eller bare få dine tanker ned på papir?

Dansk var mit yndlingsfag. Det var altid intentionen at skrive en bog. Der er stor forskel på at skrive til andre og til én selv. Når jeg skriver for mig selv er det uforståeligt for andre end mig selv. Når jeg skriver bøger er det en form for henvendelse til andre mennesker.

Kan du bedst lide at skrive på computer eller papir?

Jeg skriver de længere stræk på computeren og tager noter i hånden på en notesbog.

Hvad er dit formål med dit forfatterskab?

Det er, at nogen skal læse det og få noget at tænke over.

Arbejder du med flere værker på en gang?

Når jeg skriver kortere ting, kan jeg godt arbejde på flere ting på én gang – eksempelvis flere noveller. Men når jeg skriver roman, kan jeg ikke så godt fokusere på andet..

Hvordan blev du forfatter, altså hvordan kom dine bøger på markedet? Hvem er det, som hjalp dig dengang som ny forfatter?

Mit forlag og min redaktør hjalp mig med hele processen, da jeg havde skrevet bogen selv.

Hvornår laver du din næste bog?

Jeg skriver altid på noget.

Tager dine værker en vending, når dit humør ændrer sig?

Utroligt godt spørgsmål. Det tror jeg, de gør. For jeg kan ikke undgå, at det jeg skriver på en eller anden måde er præget af min egen dagsform. Men det omvendte kan også ske, at mit humør ændrer sig til det bedre eller dårligere på grund af teksten.

Hvad har inspireret dig til at skrive novellen Bo og hans søn?

Mænd der tænker mere på, hvad andre vil tænke om deres børn end på deres børn..

Kan du fortælle noget om forholdet mellem det fiktive og dit eget liv i trilogien om Tue?

Det er komplekst. Fiktion og liv hænger altid sammen for enhver kunstner. Alle forfattere bruger deres eget liv.

Vi har læst novellesamlingen Tyverier. Kan du sige noget om, hvad titlen dækker over, og om den generelt kan dække dine historier?

Titlen refererer til en novelle af samme navn.

Hvad er betydningen af titlerne på dine romaner og noveller i forhold til de temaer, du udforsker?

Sprog interesserer mig, fordi der sjældent kun er én betydning.

Hvordan er det at skulle skrive om sig selv i en fiktiv person og dele ens historie med omverdenen. Var det ikke meget blottende?

Nej. For jeg ved, hvad jeg laver. Jeg har kontrollen, når jeg skriver. Nogle tror muligvis, at de ved, hvem man er ud fra de få sider, men det gør de jo ikke.

Hvordan adskiller din skrivestil sig mellem dine forskellige værker, og hvad er din motivation for at eksperimentere med forskellige genrer og stilarter?

Stil og form arbejder jeg mig frem mod at finde ved computeren.

Har du overvejet at bruge ChatGPT eller andet AI til at hjælpe dig med at skrive tekster?

Nej. At skrive er for mig et forsøg på at give erfaringer og smerte og indsigter et sprog og at undersøge eksistentielle dilemmaer.

Har du nogensinde overvejet at skrive lyrik?

Nej. Jeg har en anden type måde at tænke på. Men jeg læser meget lyrik og værdsætter genren.

Hvordan reagerer læsere og kritikere på dine romaner og noveller, og hvordan ser du selv på din egen udvikling som forfatter?

Det ved jeg ikke, for jeg læser ikke kritikken af mine bøger, og læserne læser dem alene derhjemme. Men jeg ved, at jeg har rigtig mange læsere, og det er jeg meget taknemmelig for.

Hvorfor tror du, der er så mange mennesker, der læser dine værker?

Jeg oplever af og til, at nogle kommer og fortæller mig, at de har forstået nogle ting om deres egne familier ved at læse mine bøger, men at de ikke er klar til at tale højt om det. Der tror jeg, at bøgerne har været som en ven for dem.

Forsiderne på dine bøger er meget farverige. Er der en bestemt hensigt med at bruge "glade" farver, når du skriver om skrøbelige eksistenser og kritiserer samfundets udvikling?

Det er fordi, jeg ønsker at skriver bøger, som er alt andet end sentimentale både indeni og udenpå.

Hvilket råd kan du give, hvis man har en masse historier i hovedet, men har svært ved at få dem ned på skrift?

Læs en masse bøger. Spørg dig selv, hvorfor du kan lide dem eller ej. Vær nysgerrig. Øv dig. Opsøg andre, der skriver, og del dine tekster med dem. Find skrivekurser og skrivegrupper, og meld dig til dem.

Praxis

Køb læremidler og find masterclasses mm.

Fortsæt som:

Privat For privatkunder og studerende. Du får vist priser inkl. moms. Fortsæt som privat privat
Institurion For institutioner og virksomheder. Du får vist priser ekskl. moms. Fortsæt som institution institution

Tilgå dine onlinematerialer

PraxisOnlineImage Gå til praxisOnline