IndlæserVent venligst…
Indlæser
Del af forlagshuset Lindhardt og Ringhof

Praxis
Forlagshuset Lindhardt og Ringhof består af forlagene Lindhardt og Ringhof, Carlsen, undervisningsforlagene Alinea, Akademisk Forlag og Alfabeta samt det internationale, digitale forlag Saga. Besøg vores forlag herunder.

https://praxis.dk/
334 , 00 kr.
417 , 50 kr.
Teknologi

Teknologi

En håndbog i produktudvikling (ernæringsassistent)

Teknologi - en håndbog i produktudvikling lærer dig at håndtere en produktudvikling i alle dens faser fra idé/problemstilling til det færdige produkt. Du lærer om en kreativ og styret metode til produktudvikling samt får viden om, hvordan du sammen med andre kan udvikle et nyt produkt. Du bliver ført gennem produktudviklingens 6 faser, lige fra idéskabelsen, over opstilling af krav til produktet, til test og dokumentation af det udviklede produkt.

Bogens første del dækker teknologifaget på F-niveau.
Anden del er beregnet til eux-uddannelsens C-niveau.

Del 1:

 •  Teknologi i hverdagen
 •  Produktudvikling i faget teknologi
 •  Produktprincip: Idéskabelse
 •  Produktprincip: Idéudvælgelse
 •  Produktprincip: Krav til produkt
 •  Produktudformning og produktion
 •  Test af produkt
 •  Dokumentation
 •  Det færdige produkt

Del 2:

 • Produktprincip: Sammenligning af produkter
 • Behovsundersøgelse
 • Produktionsforberedelse
 • Rapport

Gennem hele bogen er der refleksionsøvelser, som du enten kan lave alene eller i en gruppe.

 

Indhold

Del 1
Teknologi i hverdagen
Teknologi før og nu
Hvad kan fremtiden bringe?
Opsummering

Produktudvikling i faget teknologi
Virkelighedsnære problemstillinger
Gruppearbejde
Er det godt nok?
Logik og kreativitet
Opsummering

Produktprincip: Idéskabelse
Case
Målgruppen
Problemfelt
Fem gange HVORFOR
Generelt om idéskabelse
Brainstorm
Negativ brainstorm
Associationsteknik
Visuel teknik
Mindmap
Opsummering

Produktprincip: Idéudvælgelse
Dotvoting
Opsummering

Produktprincip: Krav til produkt
Miljømæssig påvirkning
Ernæringsmæssige krav
Sensoriske krav
Krav til pris
Hygiejnekrav
Opsummering

Produktudformning og produktion
Opsummering

Test af produkt
Efterbehandling af tests
Opsummering

Dokumentation
Mundtlig formidling
Opsummering

Det færdige produkt

Del 2
Eux (C-niveau)

Produktprincip: Sammenligning af produkter (C-niveau)
Opsummering

Behovsundersøgelse (C-niveau)
Madarketyper
Personas
Brugerundersøgelse
Dataindsamling og empiri
Opsummering

Produktionsforberedelse (C-niveau)
Opsummering

Rapport (C-niveau)
Skriveprocessen
Layout og typografi
Rapportens opbygning
Kildekritik og kildehenvisning
Plagiat
Finpudsning af rapporten
Opsummering

Litteraturliste
Stikord

Forord

Fagets forord
Viden er dit fundament

Denne lærebog rummer ny, nødvendig og vigtig viden for dig, der er i gang med at uddanne dig til en fremtid i køkkenhåndværket.

Som ernæringsassistent spiller du en rolle på mange områder inden for professionel forplejning, mad og måltidsservice. Du tilbereder mad, der gør en forskel for mange mennesker. Det kan fx være på hospitaler, plejecentre, dag- og døgninstitutioner, kantiner, høj-, fri-, efter- og kostskoler, kaserner og private virksomheder.

Din uddannelse består af såvel praktiske forløb i en virksomhed og teori på skole. Det giver dig omfattende viden og kompetencer til at kunne udfolde køkkenhåndværket og
deltage i alle dele af processen med at få indbydende og sund mad på bordet. Du lærer om bæredygtighed, råvarernes kvalitet, fødevarehygiejne, tilberedningsmetoder, diæter og om, hvordan hverdagsmaden skal matche målgruppens kulinariske forventninger og ernæringsmæssige behov.

I Fagligt Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen fastlægger vi mål og rammer for at give dig den bedste og mest tidssvarende uddannelse. Her er kvalitetslærebøger vigtige,
fordi de styrker dine kompetencer i faget.

Kost og Ernæringsforbundet udgiver, sammen med Praxis, lærebøger til alle centrale fag i uddannelsen, og reviderer bøgerne løbende.

Lærebogen er skrevet og tænkt som et integreret element i den viden og kompetencer, du undervejs i uddannelsen tilegner dig. Tilsammen udgør det fundamentet for dit
virke som kost-, ernærings- og sundhedsfagligt uddannet madhåndværker.

Marts 2020
Fagligt Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen

 

Forfatterens forord
Faget Teknologi har som formål, at du lærer at håndtere en produktudvikling i alle dens faser fra idé/problemstilling til det færdige produkt. Du skal afgrænse og udvælge de enkelte faser samt forstå betydningen af at systematisere produktudviklingen for et valgt produkt. Du skal også lære, hvordan produktudvikling er en kreativ proces, som kræver en systematisk tilgang, men som samtidig har nødvendige uforudsigelige elementer. Du skal undervejs bruge din faglige viden, se nye muligheder og få værktøjer til at fastholde processer og strukturere dine arbejdsmetoder. Du opnår evnen til at sætte dig ind i fx brugen af arbejdspladsens nye maskine eller bruge din viden om brugerens behov til at skabe gode madoplevelser. Det gør du igennem din kvalitetsbevidsthed, hvor du samtidig viser, at du kan passe på dig selv, dine kollegaer, brugerne, miljøet og samfundet.

Teknologi betyder ifølge den danske ordbog: “anvendelse af videnskabelig viden og tekniske hjælpemidler til praktiske formål, fx til løsning af bestemte produktions- og arbejdsopgaver”. I denne bog skal teknologi forstås som læren om at udvikle mad og småretter. Grundlæggende kan du i faget udvikle lige, hvad du finder interessant. Blot det tager udgangspunkt i din faglighed og følger processen, så er det kun din fantasi og lærerens/skolens rammer, der sætter grænserne.

Faget er beskrevet i “Bekendtgørelse om grundfag, erhvervsfag og erhvervsrettet andetsprogsdansk i erhvervsuddannelserne” (BEK nr. 37 af 15/01/2020 samt tilhørende vejledning).

Bogen tager udgangspunkt i læringsmålene herfra. Bogen kan du bruge direkte som guide i et projekt eller forløb ud fra et givent emne. Du kan også anvende den som håndbog med teknikker til at løse særlige problemstillinger undervejs i produktudviklingen.

Faget lægger op til projekt- og gruppearbejde, og derfor gør bogen det også. Sproget veksler imellem at henvende sig til den enkelte elev eller til en gruppe af elever. Det er velvidende, at der kan være situationer i undervisningen, hvor det ikke stemmer overens.

Bogen er som udgangspunkt rettet imod teknologi på F-niveau. Men de sidste kapitler er særligt rettet imod eux-ernæringsassistenterne, der kan vælge teknologi som valgfag
på C-niveau efter eud-bekendtgørelsen. Dog skal bogen suppleres med anden litteratur for at løfte eux-eleverne helt op til C-niveauet. Andre elever kan dog også finde inspiration i de sidste kapitler, måske når svendeprøven skal skrives, eller i forbindelse med et andet fag, hvor disse kapitlers emner kan være relevante.

Alle ernæringsprofessionelle rundt om i landets professionelle køkkener vil kunne have glæde af denne bog, når de skal produktudvikle.


Marts 2020
Esther Bruus

Læs mere >

< Læs mindre

På lager
92 sider
Udg. dato:
01. jul. 2020

ISBN:
9788757134179
Udgave: 1 Fag: Ernæringsassistent Niveau: Hovedforløb Uddannelse: EUD,EUX Forlag: Praxis Redaktør: Helle Lehrmann Madsen
417 , 50 kr.
334 , 00 kr.
Prisen er inkl. moms
Prisen er ekskl. moms

Praxis er en del af L&R Uddannelse, som er et af Danmarks største og førende læringshuse. Her finder du også Alinea, Akademisk, moxis, Plus, Ordblindetræning og GoTutor.

Modtag seneste nyt direkte i indbakken

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder til dit fag og din uddannelse!

 

ja tak!

 
 
 
 
 
 
v1.0.0-prx
Praxis

Køb læremidler og find Masterclasses mm.

Fortsæt som:

Privat

For privatkunder og studerende.

Du får vist priser inkl. moms.

Fortsæt som privat
Institurion

For institutioner og virksomheder.

Du får vist priser ekskl. moms.

Fortsæt som institution

Tilgå dine onlinematerialer

PraxisOnlineImage Gå til praxisOnline
JEG HANDLER SOM
Privat
Institution