IndlæserVent venligst…
Indlæser
Del af forlagshuset Lindhardt og Ringhof

Praxis
Forlagshuset Lindhardt og Ringhof består af forlagene Lindhardt og Ringhof, Carlsen, undervisningsforlagene Alinea, Akademisk Forlag og Alfabeta samt det internationale, digitale forlag Saga. Besøg vores forlag herunder.

https://praxis.dk/
304 , 00 kr.
380 , 00 kr.
Psykologi

Psykologi

Ernæringsassistent

Psykologi omhandler psykologi, læring, kommunikation og samarbejde. Psykologidelen sætter fokus på udviklings- og personlighedspsykologi. Kommunikationsdelen skal fremme et godt arbejdsmiljø og være med til at skabe et godt servicearbejde. Samarbejdsdelen sætter fokus på arbejdsprocessen, organisationsformen og arbejdsmiljøet i virksomheden.

Bogen indeholder følgende kapitler:

 • Udviklingspsykologi
  Personlighedspsykologi
  Læring – få mest muligt ud af din uddannelse
  Kommunikation
  Sociale relationer
  Samarbejde
  Konflikter og konflikthåndtering
  Indhold
  Udviklingspsykologi
 • Barndommen
  Social arv
  Udviklingsstadier
  Adfærdsudvikling
  Den sociale udvikling
  Livstræet
  Resume
 • Personlighedspsykologi
  Personlighed
  Forsvarsmekanismer
  Selvværd
  Identitet
  Personlighedstræk
  Resume
 • Læring - få mest muligt ud af din uddannelse
  Læringsstile
  Motivation
  Banduras mestrende selvtillid
  Læring – kræver aktiv indsats
  Resume
 • Kommunikation
  Definition af ordet kommunikation
  Kommunikationsprocessen      
  Misforståelser        
  Kommunikationsregler       
  Aktiv lytning          
  Feedback          
  Kropssprog           
  Førstehåndsindtryk        
  Resume            
 • Sociale relationer
  Grupper           
  Normer            
  Roller           
  Status          
  Ledertyper  
  Adfærdstyper         
  Resume        
 • Samarbejde
  Situationsfornemmelse     
  Samarbejde i praksis       
  Samarbejdstyper        
  Resume
 • Konflikter og konflikthåndtering
  Konflikt          
  Konstruktiv kritik        
  Sådan undgår du konflikter     
  Resume           
 • Ordliste
 • Læs mere
 • Stikord

 

Forord


Viden er dit fundament
Denne lærebog rummer ny, nødvendig og vigtig viden for dig, der er i gang med at uddanne dig til en dygtig og anerkendt madhåndværker.

Som ernæringsassistent og -hjælper markerer du dig med en særlig viden og kompetence på mange områder: Ernæring bredt set, mad til småtspisende, dejlig mad til børn i daginstitutioner og spændende kantinemad, der lever op til de officielle kostråd, moderne, lækker og ernæringsrigtig mad til patienter på sygehuse og ældre på plejehjem. Blot for at nævne nogle af dine spidskompetencer som uddannet.

Din uddannelse består af både praktiske og teoretiske dele, og indholdet i dine lærebøger skal derfor matche, hvad du lærer i skolefagene, men samtidig kunne omsættes i praksis, når du skal være med til at sikre og udvikle kvaliteten af den gode hverdagsmad i køkkenet.

I Fagligt Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen fastlægger vi mål og rammer for at give dig den bedste og mest tidssvarende uddannelse, og her er kvalitetslærebøger et vigtigt element, fordi de styrker dine kompetencer i faget.

Kost & Ernæringsforbundet udgiver sammen med PRAXIS - Erhvervsskolernes Forlag lærebøger til alle centrale fag i uddannelsen, og bøgerne bliver løbende revideret. Derfor kan vi kun opfordre dig til at bruge lærebogen, som den er skrevet og tænkt: Et uundværligt element i den mosaik af viden og kompetencer, du får undervejs i uddannelsen, og som tilsammen udgør det fundament, du skal stå på som kost- og ernæringsfagligt uddannet madhåndværker.

Oktober 2017

Fagligt Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen

 

Forfatterens forord


For at løse de opgaver, en ernæringshjælper og ernæringsassistent bliver stillet, er kommunikation og samarbejde en vigtig del, og kendskab til psykologi en nødvendighed.

Det er godt at have viden om, hvordan barndommen og ungdommen har formet mennesker til det, de er i dag. Det er samtidig med til at give forståelse for, hvorfor mennesker er forskellige og derfor takler situationer i arbejdslivet på flere måder.

Jeg har prioriteret udviklingspsykologien og personlighedsudvikling højt, da de vedrører det enkelte individ og kan være med til at perspektivere psykologiske problemstillinger.

Jeg har inddraget kommunikation, da det er med til at fremme et godt arbejdsmiljø, klæde eleverne på til at vejlede kollegaer og udføre et godt servicearbejde.

Samarbejde er aktuelt i forhold til arbejdsprocessen, organisationsformen, det sociale og arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.

 

Min baggrund for at skrive denne bog er, at jeg har læst psykologi, didaktik og pædagogik i forbindelse med min læreruddannelse. Derudover har jeg været jeg ansat på EUC Nord og undervist ernæringshjælpere og ernæringsassistenter i faget psykologi. Bogens indhold er en sammensætning af tillært viden og undervisningserfaringer.

Bogen er skrevet med udgangspunkt i målpindene, som indgår i bekendtgørelsen for faget psykologi E- og F-niveau, men dele af bogen er også tænkt som inspirationsmateriale til C-niveau.

Jeg har i de første kapitler beskrevet de basale psykologiske forhold, begreber og tankegange med udgangspunkt i de forskellige psykologiske teorier. Derefter har jeg beskrevet kommunikation og samarbejde på et mere enkelt plan med mange praktiske eksempler. I hvert afsnit er der underemner, hvortil der findes en eller flere opgaver, som der kan arbejdes med i klassen.

Målet med opgaverne er at koble/overføre teorien til praksis og derved se muligheden for anvendelse af psykologien i ernæringshjælperens og ernæringsassistentens hverdag.

Mange tak til de personer, der har hjulpet undervejs i skriveprocessen med inspiration, grundig gennemlæsning og kommentering af materialet. Det har været en stor hjælp.

Jeg håber, at bogen giver inspiration til mange gode og spændende psykologitimer.

 

Oktober 2017

Marie Rubeck Stenz

Læs mere >

< Læs mindre

På lager
100 sider
Udg. dato:
01. jul. 2017

ISBN:
9788770825665
Udgave: 1 Fag: Ernæringsassistent, Psykologi, Fødevarer, jordbrug og oplevelser Niveau: Hovedforløb-Grundforløb Uddannelse: EUD,EUX Forlag: Praxis Redaktør: Katrine Mølggard Andersen
380 , 00 kr.
304 , 00 kr.
Prisen er inkl. moms
Prisen er ekskl. moms

Praxis er en del af L&R Uddannelse, som er et af Danmarks største og førende læringshuse. Her finder du også Alinea, Akademisk, Plus og GoTutor.

 
 
 
 
 
 
v1.0.0-prx

Jeg handler som

Privat

 • For privatkunder og studerende.
 • Du får vist priser inkl. moms.

Institution

 • For institutioner og virksomheder.
 • Du får vist priser ekskl. moms.
JEG HANDLER SOM
Privat
Institution