- Hvilke ting husker du dig selv pa, når du formidler?
Mit fokus kommer mere og mere på at formidle fascinationen og begejstringen ved evolutionen og arterne. Og for mig handler det om, at vi kommer ud i naturen og stiller de her basale spørgsmål til arterne: ‘Hvem er du, og hvad kan du?’
Hvis vi går til arterne med den indstilling, at ‘du er helt unik i dig selv’, finder man ud af, at der er en grund til, at alle arter ser ud, som de gør. Hvis man kun ser på dem overfladisk, får man ikke den unikke historie med. Fx at myrer laver tømmerflåder, til trods for at de har en meget lille hjerne.
Det er lige meget, hvilken art du tager, så har de en fantastisk historie, og hvis du er nysgerrig og undersøger nærmere, lukker det op for en masse nyt. Så det er et evigt skatkammer.
- Bruger du bevidst humor som et formidlingsgreb?
Jeg er gået endnu mere over til at bruge humor. I starten var det nok lidt ubevidst, men nu er det en stor del af min formidling, fordi det er meget forløsende.
Som noget af det første var jeg ude at formidle på gymnasier i projektet Jeg kigger på fugle, som Morten D.D. (museumsinspektør for Naturhistorisk Museum i Aarhus, red.) var manden bag. Vi var et hold, der holdt nogle standupagtige shows, hvor vi gerne ville gøre fugle sjovere for gymnasieelever.
Det var jo sindssygt angstprovokerende, for jeg havde jo ikke særlig meget erfaring. Og de har endnu mere behov for at blive underholdt. Så det skal være den gode historiefortælling, kombineret med noget fakta. Når det er gymnasieelever, er det altid godt at have lidt sex med. Og det handler det jo også meget om i naturen, så der er ikke noget plat eller kinky i det.
Jeg er godt klar over, at hvis man er deres faste lærer, så kan man ikke stå og snakke om pik og patter hver gang. Men at tilføje noget humor, det fungerer!
- Kan du give eksempler pa det?
Det handler om, hvad vil du fortælle ved middagsbordet? Vil du helst for tælle, at jernspurven er en spændende lille spurvefugl, der trækker syd om efteråret og kommer tilbage om foråret? Eller at jernspurven kan knalde 100 gange på en dag? At den er super promiskuøs, og at både hanner og hunner kan have flere partnere. Fordi sådan er evolutionen. Det handler om at give sine gener videre.
Det handler om at vinde, og det handler om at have en god partner. Og det kan du drage enormt meget sjov ud af, samtidig med at du giver noget viden.
Så man skal tænke ‘hvad vil jeg egentlig selv synes er sjovt at høre?’ Vi elsker jo at fortælle sjove historier videre.
- Men kan man blive ved med at finde de sjove historier?
Du kan altid finde noget! Der er ca. 37.000 arter i Danmark, og selv hvis det går ad helvede til, og der er arter, der forsvinder, kommer du aldrig til at løbe tør for emner.
Når du går ud i naturen, kan du gå derud med en forventning om, at nu skal vi finde den her art. Men du kan aldrig være sikker på, hvad der sker. Du kan ikke være sikker på, at du ser arten. Men hvis du har øjnene med dig, kan du være sikker på, at du ser andre ting.
- Hvad er dit bedste råd til andre naturformidlere?
Kig op og ned, kom ud i naturen, lad dig fascinere og være nysgerrig. Så bliver det aldrig kedeligt!
Blå bog
Født fuglekigger i Helsingør i 1986. Opvokset på Bornholm og uddannet biolog fra Københavns Universitet. Kåret som Danmarks Bedste Naturformidler 2017. Jagtede dyr i tv-programmet 1 døgn, 2 hold, 3 dyr på TV 2. Bor på Vesterbro med sin hund Gunnar, som ofte gæsteoptræder i podcasten Vildt Naturligt.
Prøv gratis i 3 måneder
Fagpakker til de gymnasiale fag
I vores fagpakker samler vi de bedste grundbøger, adaptive træningsmoduler og virkelighedsnære undervisningsforløb, så du har samlet alt til din undervisning ét sted.