"Du skal dø" Søren Vrist Christensen skriver den eviggyldige sandhed på tavlen i den 2.g-klasse, han underviser i dansk på Marselisborg Gymnasium. Klassen skal i gang med at læse litteratur fra barokken – i denne lektion en tekst af Thomas Kingo.
Underviseren producerer en video, som eleverne ser som lektie. Det vil sige, at der er en masse viden, teori og eksempler, som de allerede har fået inden undervisningen.
Konstateringen på tavlen er den, Søren Vrist Christensen bruger til at rammesætte det nye emne. ”Nogle gange er det virkelig svært at gøre sprogligt svære tekster fra 1600-tallet nærværende for eleverne. Så jeg havde brug for at begynde med noget, som rører eleverne – men også noget, som er en central del af barokkens litteratur: at alle liv slutter en dag,” forklarer Søren Vrist til RELEVANS. Eleverne bruger derfor de første 20 minutter af undervisningen på at skrive sætninger om, hvilke tanker det sætter gang i hos dem og udfylder dokumentet ”Min sidste vilje” til deres pårørende. Søren Vrist Christensen indsamler efterfølgende elevernes refleksioner og læser nogle af dem op.
Fælles arbejde med ord, begreber og vigtig viden
Undervisningen kunne også være begyndt med et længere oplæg om barokken – altså det klassiske setup, hvor læreren taler til eleverne foran tavlen. Men det er der ikke brug for. Udgangspunktet for undervisningen er nemlig flipped learning. ”I flipped learning producerer underviseren en video, som eleverne ser som lektie. Det vil sige, at der er en masse viden, teori og eksempler, som de allerede har fået inden undervisningen. Så kan jeg som lærer bruge mine kræfter på at planlægge en undervisning, hvor eleverne skal være mere aktive, end hvis jeg bare stod og forelæste for dem,” siger Søren Vrist Christensen.

Det er vigtigt for mig, at alle elever bidrager i undervisningen, og det giver flipped learning mulighed for, da det frigiver tid til, at de kan arbejde aktivt med stoffet
Søren Vrist Christensen, læremiddelforfatter og gymnasielærer på Marselisborg Gymnasium
I lektionerne om barokken på Marselisborg Gymnasium når eleverne meget på 90 minutter. De arbejder blandt andet i flere forskellige former for gruppearbejde, hvor de samler op på det, de har set i videoen forud for undervisningen. ”Med flipped learning oplever jeg, at elevernes viden kommer meget mere i spil i klasserummet, end hvis det bare var mig, der stod ved tavlen og talte. Nu taler eleverne med hinanden om det, de lærer, og for mig er det ganske enkelt en mere levende form for undervisning,” fastslår Søren Vrist Christensen.
Ny grundbog med masser af flipped learning
Gymnasielæreren kan også skrive forfatter på sit CV. Han har nemlig været med til at skrive og producere Det til Dansk – et nyt, omfattende system til danskfaget, der blandt andet består af en ny grundbog. Systemet indeholder også hele 74 flipped learning-produktioner, man kan bruge i forbindelse med undervisningen. ”Jeg og de andre forfattere gennemgår alle grundbogens temaer i videoer, som man kan bruge som udgangspunkt for undervisningen. Vi har også lavet konkrete opgaver og aktiviteter, som eleverne kan arbejde med, efter de har set videoerne,” siger Søren Vrist Christensen. Retorik og argumentation, sociale medier og hybridformer og multimodalitet er blot en lille del af alt det, der er produceret videoer om. ”Det har været meget vigtigt for os at lave videoer til Det til dansk, som lærerne kan bruge fleksibelt. De kan godt bruge dem som afsæt til at arbejde med grundbogens aktiviteter. Men de kan også bruges som udgangspunkt for lektioner og elevarbejde, som lærerne selv tilrettelægger,” siger Søren Vrist Christensen.
En tryghed, der også kan mærkes til eksamen
På Marselisborg Gymnasium bad RELEVANS eleverne om at skrive et par sætninger om, hvad de synes om at se videoer i stedet for at læse tekster som lektie inden undervisningen. Stort set alle godt 20 elever mener, at videoerne giver dem et godt overblik over pensum, og at de er lettere at gå til, end hvis eleverne skulle læse en lang, teoretisk tekst. ”Jeg prøver at holde videoerne i en jordnær tone og forsøger at lave referencer til situationer og oplevelser, som de måske kan kende fra deres egen daglig. Eleverne giver udtryk for, at de er glade for, at de kan gense mine oplæg på video, inden de skal til eksamen eller skrive opgaver,” siger Søren Vrist Christensen.

Flipped learning er blot en del af undervisningen
Det er også vigtigt for Søren Vrist Christensen at understrege, at flipped learning er et enkelt af flere didaktiske værktøjer, han bruger i sin undervisning. Hans elever har også normale læselektier, men i klasserummet har han skruet ned for tavleundervisning og traditionelt gruppearbejde for at give plads til sociale læringsstrukturer og elevinddragende IT-didaktiske værktøjer. Faktisk kan han nå omkring flere forskellige tilgange til undervisningen i løbet af en enkelt dobbeltlektion. ”Det er vigtigt for mig, at alle elever bidrager i undervisningen, og det giver flipped learning mulighed for, da det frigiver tid til, at de kan arbejde aktivt med stoffet,” konstaterer Søren Vrist Christensen.
Læreren bliver facilitator
Han er i tæt dialog med eleverne under hele lektionen i 2.g. Han går fra gruppe til gruppe, lytter og hjælper måske elevernes tanker, fælles samtale og refleksion lidt på vej. ”Når der er en masse teori, som eleverne er præsenteret for inden undervisningen, så bliver jeg på mange måder en facilitator for deres arbejde – og ikke så meget læreren, der bare står og taler om det, de skal lære. Det er en stor gevinst,” siger Søren Vrist Christensen. Han er ikke i tvivl om, at lige netop det hjælper eleverne med at forstå sammenhængen mellem en tekst fra 1600-tallet af Thomas Kingo og den kendsgerning, at vi alle skal dø en dag. ”I den her lektion gav flipped learning mig de bedste forudsætninger for det, jeg ville opnå; at bringe en mere end 300 år gammel tekst tæt på elevernes eget liv – og gøre den til noget, som de kan forholde sig til,” slutter Søren Vrist Christensen. Ved siden af sin ansættelse på Marselisborg Gymnasium, holder Søren Vrist Christensen oplæg om sine undervisningstilgange i Danmark og udlandet. Kontakt ham på SC@marselisborg-gym.dk for at høre mere. Find alle materialerne til danskundervisningen på prx.dk/fagpakke-til-dansk.