Gå til hovedindhold

Det første halve år på en EUX-uddannelse

Hotel- og Restaurantskolen i Valby tilbyder flere forskellige uddannelser, heriblandt EUX-uddannelser, hvor de unge kombinerer en erhvervsuddannelse og en studentereksamen. Det er en uddannelse, som giver eleverne mulighed for at komme i erhvervspraktik på restauranter i Danmark. August Wewer Hein har blandt andet været i praktik på Michelin-restauranten Alchemist.

August

”Hvis jeg efter fem år, hvor jeg har lavet mad og været elev, finder ud af, at det ikke er noget for mig, så har jeg en gymnasial uddannelse, som jeg kan falde tilbage på og læse videre udfra. Det er også gældende for mine klassekammerater.”, fortæller August som noget af det bedste ved sin uddannelse, og som også fremhæver, hvorfor EUX-uddannelser kan være det rigtige, hvis man er i tvivl om, hvad man vil efter grundskolen.

Det var netop kombinationen og den mulighed, som tiltrak 15-årige August Wewer Hein til at søge ind på gastronomuddannelsen, som tager fem år at fuldføre. I øjeblikket er han ved at færdiggøre sit første halve år – og dermed sit første grundforløb. Han er i køkkenet og får lov til at udfolde sine kreative kulinariske sider, sideløbende med fag som dansk, engelsk og samfundsfag, hvor undervisningen knytter sig til temaer om mad og perspektiveres til køkkentimerne. Det er i et tæt sammenspil mellem det faglige og det praktiske.

”Det er meget varieret, og det kan jeg godt lide”, siger August. Lærerne inkluderer emner, som knytter sig til den praktiske faglighed, ”I samfundsfag har vi haft “normal” samfundsfagsundervisning, men vi lærer også om, hvad der var normalt at spise i gamle dage, og om hvordan samfundet var i forhold til mad dengang og i dag," afslutter August.

Mathilde Linnea Gandini

I løbet af det første halve år oplever eleverne på gastronomuddannelsen, at undervisningen i køkken gradvist bliver mere avanceret. Her går man fra at blive introduceret til køkken, til at man selv skal tænke kreativt og udarbejde egne opskrifter. Samtidig har eleverne emneuger, hvor de bringer den faglige undervisning med ind i køkkenet, når de f.eks. skal lave en ret, der relaterer sig til et maleri, der er gennemgået i klasse. Således forsøger Hotel- og Restaurantskolen at tilbyde de unge en skolegang, der i høj grad relaterer sig til det erhvervsliv, de senere skal ud.

”I timerne kan det godt være svært, men det er lettere at være på en ungdomsuddannelse, end jeg troede, og derhjemme er det også lettere at lave lektier og læse op, fordi jeg kun har tre fag at koncentrere mig om,” siger August og tilføjer, at det samtidig er nemmere at bevare motivationen, når det er overkommeligt.

Samtidig får de allerede på grundforløbet lov til at komme i praktik, så de tidligt oplever, hvad det vil sige at arbejde i deres fagområde. ”Jeg synes, at det er rigtig fedt med praktikugerne. Sidste gang var jeg i praktik på Alchemist”, hvilket var en utrolig oplevelse. Jeg fik en unik mulighed for at skabe en relation til en virkelig anerkendt restaurant tidligt i min uddannelse, hvilket motiverer mig meget”.

Efter nytår begynder August på sit andet grundforløb, hvor han kommer i en ny klasse, får nye fag og skal i et nyt praktikforløb. Til sommeren starter han på gastronomiuddannelsen – vi glæder os til et genbesøg.

Praxis

Køb læremidler og find masterclasses mm.

Fortsæt som:

Privat For privatkunder og studerende. Du får vist priser inkl. moms. Fortsæt som privat privat
Institurion For institutioner og virksomheder. Du får vist priser ekskl. moms. Fortsæt som institution institution

Tilgå dine onlinematerialer

PraxisOnlineImage Gå til praxisOnline