Gå til hovedindhold

Tættere på virkeligheden: Anja sætter strøm til oldtiden

Det er sjældent, eleverne glæder sig til at fordybe sig i antikke tekster, doriske søjler og græsk kultur fra 800 f.Kr. til 400 e.Kr. Gymnasielærer Anja Czepluch arbejder med at bringe oldtiden tættere på elevernes egne liv.

header image

Faget står sjældent øverst på ønskelisten hos de unge, så der skal kæmpes for at fange deres interesse, fortæller Anja Czepluch, der underviser i oldtidskundskab, tysk og latin. “Ingen af mine fag er som udgangspunkt dem, eleverne glæder sig allermest til, så jeg ved, at jeg skal gøre mig umage for at gøre det levende for dem,” siger den erfarne gymnasielærer.

Den bedste time er en, hvor eleverne er aktive, engagerede og allerhelst også får en aha­oplevelse undervejs. Sådan beskriver Anja Czepluch opskriften på succes i klasselokalet. Når det lykkes, er det ofte, fordi hun tør bevæge sig væk fra det på forhånd planlagte undervisningsforløb og koble pensum til den hverdag, de unge kender. De bedste timer er dem, hvor eleverne oplever, at det handler om dem selv, og samtidig lærer nyt om fx oldtiden, siger den midtfynske lærer. Hun har gennem en årrække undervist i de græske guder og er ikke i tvivl om, at der er masser af inspiration at hente her, hvis man bare sørger for at relatere de gamle historier til den hverdag, de unge lever deres liv i.

Virkeligheden ligner oldtiden
De store streamingtjenester er fyldt med indhold om oldtiden. Græske guder, der elsker, bliver forladt, kæmper og vinder og taber. Alt sammen noget, en helt almindelig gymnasieelev på Midtfyn kan spejle sig selv i, hvis det bare bliver præsenteret på den rigtige måde. “Jo mere de unge kan spejle sig i undervisningen, jo mere får de ud af den,” lyder Anja Czepluchs erfaring.

“Alle de store fortællinger indeholder jo noget alment menneskeligt, og når det kommer frem, kan en ældgammel historie pludselig virke frisk og i kontekst med de unge,” siger oldtidskundskabslæreren.

Jeg får meget inspiration ved at være med i alle mulige grupper på Facebook

Et hurtigt blik henover streamingtjenesterne byder blandt andet på serierne RomeHercules og Son of Zeus. Det er drama og actionserier, der alle er vinklede, så de tager afsæt i noget, vi kan genkende i dag. Og det er ikke tilfældigt, at de gamle historier bliver ved med at dukke op, mener hun. Diskussionerne om, hvad en helt er, hvordan kønsrollerne bliver udlevet, eller hvem der har retten til at bestemme over sit eget liv, er diskussioner, der konstant er aktuelle, og derfor emner, der altid vil kunne genfindes i udgivelser i samtiden.

Luk
3 gode råd

1. Brug dine fagkolleger. Del dine idéer og tanker med andre i samme situation.

2. Find relevante grupper på de sociale medier, og kast dig ind i debatterne.

3. Vis din begejstring for dit fag – det smitter!

Anja Czepluch finder derfor ofte ny inspiration til sin undervisning ved at tale eller skrive med folk fra hele verden, der interesserer sig for netop disse emner. “Jeg får meget inspiration ved at være med i alle mulige grupper på Facebook, hvor folk, der interesserer sig for fx oldtidskundskab, samles. Her er der tit ny viden at hente og fx tips til en god podcast, ny forskning eller en ny serie, jeg kan bruge,” siger Anja Czepluch.

Blå bog

anja czepluch
Anja Czepluch

Lektor i oldtidskundskab, tysk og latin. Midtfyns Gymnasium. Cand.mag. i oldgræsk, tysk, latin og uddannet læsevejleder.

Anja har sin egen blog om at undervise i oldtidskundskab i gymnasiet. Du kan følge med her: http://frauczepluch.blogspot.com/

fagpakker
Prøv gratis i 3 måneder

Fagpakker til de gymnasiale fag

I vores fagpakker samler vi de bedste grundbøger, adaptive træningsmoduler og virkelighedsnære undervisningsforløb, så du har samlet alt til din undervisning ét sted.

Praxis

Køb læremidler og find masterclasses mm.

Fortsæt som:

Privat For privatkunder og studerende. Du får vist priser inkl. moms. Fortsæt som privat privat
Institurion For institutioner og virksomheder. Du får vist priser ekskl. moms. Fortsæt som institution institution

Tilgå dine onlinematerialer

PraxisOnlineImage Gå til praxisOnline