Gå til hovedindhold

Ingen cybersikkerhed uden de unge

Vi er i højt alarmberedskab, når det kommer til cybertrusler i Danmark. Men alarmklokkerne bør også ringe, når det kommer til de unges interesse for cybersikkerhed.Ifølge professor Jens Myrup Pedersen kan – og skal – interessen vækkes, for vi har brug for de unge til fremtidens cyberforsvar.

header image
Photo by
Mads Holm
  • Vil du ridse situationen op,  når det gælder cybersikkerhed  i Danmark?

Cybertruslen mod Danmark er meget høj. Der er truslen fra kriminelle grupper, der fx laver ransomware og andre former for afpresning. Hackernes kreativitet er stor, så der er rigtig mange forskellige måder at angribe på. 

Og der er truslen fra andre stater, der kan finde på at spionere mod Danmark. Danmark er et højt digitaliseret land, hvor både myndigheder, borgere og virksomheder er afhængige af IT-systemer og digital infrastruktur. Det er på mange måder godt, men det gør os også mere sårbare over for cyberangreb.

  • Hvorfor er det vigtigt at få unge til at interessere sig for cyber­sikkerhed?

Vi har brug for, at langt flere unge vælger en uddannelse og karriere inden for cybersikkerhed. Hvis det lykkes, har samfundet langt bedre forudsætninger for at få glæde af digitaliseringen. 

Derudover får Danmark og danske virksomheder gode muligheder for at udvikle cybersikre produkter. Hvis vi fejler, går Danmark glip af arbejdspladser, og vi bliver sårbare over for cyberangreb.

  • Akademiet for Talentfulde Unge og Cyberskills har været med til  at lave en YouGov­undersøgelse om unge og cybersikkerhed.  Hvad er de vigtigste resultater?

De unge synes, at cybersikkerhed er nødvendigt og vigtigt. Men der er ikke så mange, der synes, det er spændende. Vi kan også se, at de unge primært forbinder cybersikkerhed med de meget tekniske områder som programmering og hacking. 

Når vi hjælper med nøgleord som etik, privatliv, sociale medier og digitalt forbrug, stiger deres interesse markant. Så det er vigtigt, at eleverne lærer, at cybersikkerhed er mere end teknik – det handler faktisk rigtig meget om mennesker, organisationer og forretning.

  • Hvordan skaber vi interesse hos de unge?

Jeg tror, der skal flere forskellige greb til. Vi skal vise bredden af cybersikkerhed. Vise de forskellige karrieremuligheder. Vi skal øge deres kendskab til, hvad cybersikkerhed er. 

At det er spændende, og at det er et område, hvor man virkelig kommer langt ved at være kreativ og nysgerrig. 

Og så har vi gode erfaringer med at skabe communities, hvor de unge kan dyrke interessen for cybersikkerhed og lære af hinanden – så de også har et sted at gå hen, når interessen er skabt.

  • Hvordan er det bedst at gribe undervisning i cybersikkerhed an?

Der er ikke én måde, der er den rigtige. Men det er vigtigt med aktiv læring. Og så skal undervisningen tage udgangspunkt i noget, eleverne kan relatere til. 

Det kan være noget fra deres eget personlige liv eller noget, de kender fra samfundsdebatten som fx når statssponserede hackere forsøger at påvirke demokratiske valg. Og så egner cybersikkerhed sig bare rigtig godt til at bruge gamification, og vi ved, det er effektivt.

  • Hvordan ser fremtiden ud for cybersikkerhed, hvis vi ikke  skaber interesse hos de unge?

Det skal vi lykkes med, så jeg håber ikke, det spørgsmål bliver relevant! Lige nu mangler vi i høj grad kvalificeret arbejdskraft inden for alle aspekter af cybersikkerhed. 

Det bliver en betydelig flaskehals, hvis vi skal løse alle de udfordringer, samfundet  står over for, når det kommer til cybersikkerhed.

Luk
Forløb om cybersikkerhed

Se udvalget af forløb om cybersikkerhed lavet i samarbejde med Cyberskills.

Prøv alle forløb gratis her:prx.dk/fagpakke-informatik

fagpakker
Prøv gratis i 3 måneder

Fagpakker til de gymnasiale fag

I vores fagpakker samler vi de bedste grundbøger, adaptive træningsmoduler og virkelighedsnære undervisningsforløb, så du har samlet alt til din undervisning ét sted.

Praxis

Køb læremidler og find masterclasses mm.

Fortsæt som:

Privat For privatkunder og studerende. Du får vist priser inkl. moms. Fortsæt som privat privat
Institurion For institutioner og virksomheder. Du får vist priser ekskl. moms. Fortsæt som institution institution

Tilgå dine onlinematerialer

PraxisOnlineImage Gå til praxisOnline