Hvad synes du om regeringens ønske om at lave en ungdomsuddannelse, der er mere erhvervsrettet? Jeg synes, det er en god idé, hvis man laver et erhvervsrettet spor på hf. Man skal gøre det på en måde, som ikke ødelægger uddannelser, der fungerer godt. Det er mærkeligt at nedlægge hf, som er den bedste uddannelsesreform, der er lavet, og som fungerer rigtig godt. Hvorfor ikke bygge videre på hf og stx i stedet for at nedlægge hf? Radikale Venstre er optaget af, at man får lavet noget nyt, der ikke ødelægger 10. klasse og hf.
Hvad er det største tab ved reformen og epx?
Der er flere ting. Det er en stor fejl at nedlægge 10. klasse, for eleverne forsvinder ikke ved at fjerne 10. klasse. Der vil fortsat være elever, der har brug for et ekstra år eller for at blive samlet op, efter de er droppet ud af efterskole eller 1.g. Og det allerværste er måske, at adgangskravet til stx bliver højere. Det går imod alt det, vi prøver at gøre i folkeskolen. Det bliver endnu sværere at lave en levende undervisning, når karakterpresset på eleverne øges, og lærerne skal til at tilrettelægge en undervisning, der i endnu højere grad er eksamens- og karakterrettet. At lave et erhvervsrettet spor på hf. Det går vi ind for i Radikale Venstre. Vi har gode erfaringer med at udbyde politipakken og sygeplejerskepakken på hf, der er opbygget som enkeltfag, som netop giver adgang til at søge optagelse på politiskolen eller sygeplejerskeuddannelsen. Disse uddannelsespakker med et særligt erhvervsrettet fokus giver god mening at udvikle og udbyde på hf.
Er det ikke godt, hvis flere unge samlet set får en ungdomsuddannelse på gymnasialt niveau?
Det er falsk varebetegnelse, når regeringen siger, at der med oprettelsen af epx kommer flere i gymnasiet. For det betyder, at der kommer færre på de treårige gymnasieuddannelser.
Hvilke konsekvenser, tror du, at epx får for de andre ungdomsuddannelser?
Regeringen har ikke meldt ud, hvordan uddannelsesinstitutionskortet kommer til at se ud endnu. I Radikale Venstre er vi bekymrede for, at der bliver færre steder i Danmark med stx og hhx, fordi de bliver for små. Vi arbejder for, at vi fortsat har stærke gymnasier i alle byer, og derfor kan vi bedre lide idéen om at tage afsæt i de gymnasier, hf, vuc og erhvervsskoler, vi har i dag og så udbyde et erhvervsrettet spor på hf.
Hvordan ville du selv have grebet reformen an?
Det er dumt og en fejl, at man ligesom med folkeskolereformen bare træffer beslutninger, som man tvinger ned over alle. Skoler og uddannelsessteder er fyldt med gode og initiativrige mennesker, som opfanger politikernes signaler. Jeg har talt med flere skoler, der er gået i gang med at udvikle modeller til at gøre hf mere erhvervsrettet. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor man ikke udvikler dette tilbud i fællesskab med skolerne og de dygtige lærere, som også kunne afprøve forskellige modeller for en erhvervsrettet hf. Herefter kunne vi politisk samle op og lovgive på baggrund af erfaringer. Mange skoler forholder sig allerede til epx – vi skulle bare give dem lov til at fortsætte arbejdet.
Hvordan bør gymnasierne forholde sig til den nye virkelighed?
Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at man som gymnasielærer og gymnasierektor blander sig i debatten og får brugt sin stemme, for det er jo dem, som kender virkeligheden. Man skal som gymnasium ikke bare gå og vente på, at det her sker.