IndlæserVent venligst…
Indlæser
Del af forlagshuset Lindhardt og Ringhof

Praxis
Forlagshuset Lindhardt og Ringhof består af forlagene Lindhardt og Ringhof, Carlsen, undervisningsforlagene Alinea, Akademisk Forlag og Alfabeta samt det internationale, digitale forlag Saga. Besøg vores forlag herunder.

https://praxis.dk/
324 , 00 kr.
405 , 00 kr.
Menneskeskabt

Menneskeskabt

Grundbog i teknologihistorie

Log på praxisOnline med dit UNI-login, og få et gratis lærereksemplar.

 

Menneskeskabt - Grundbog i teknologihistorie behandler teknologi fra oldtid til nutid. Bogen er bygget kronologisk op, og kapitlerne behandler hver især udvalgte teknologiske temaer, der knytter an til kapitlets historiske periode. Enkelte eksempler er trukket frem i bokse og opslag i hvert kapitel, ligesom en række begreber, teoretiske modeller og analyseværktøjer er beskrevet, hvor de er særligt nyttige. Efter hvert kapitel er der arbejdsopgaver og en håndfuld links til videre arbejde med perioden.

Indhold

Indhold

Kapitel 1: Hvad er teknologihistorie

Kapitel 2: I begyndelsen var ordet

Kapitel 3: Organisation og pragmatik - romernes teknologi

Kapitel 4: Ris, mennesker og teknologi - Kinas særlige vej

Kapitel 5: Fra pen og sværd til bogtryk og kanoner

Kapitel 6: Konger, købmænd og kapitalister

Kapitel 7: Dampdrager og syngende tråde

Kapitel 8: Fabrikker i markerne

Kapitel 9: Maskiner til hjemmet og kemi til kroppen

Kapitel 10: Antropocæn - et historisk tilbageblik på nutiden

Forord

Læsevejledning

Menneskeskabt er tænkt kronologisk. Efter et indledende kapitel, hvor teknologihistorien og dens begreber, teorier og metoder bliver præsenteret med de danske vindmøller som case, bringer de følgende kapitler læseren længere op i tid, alt imens den teknologiske udvikling beskrives og analyseres.

Den kronologiske tilgang er dog til dels brudt i kapitlerne 4, 8 og 9.

 • I kapitel 4 behandles de lange linjer i Kinas teknologihistorie fra rigets samling ca. 200 f.v.t. op til ca. år 1900.
 • Kapitel 8 behandler masseproduktionsteknologi med udgangspunkt i landbruget, hvorfor dette også er et kapitel om landbrugets tiltagende industrialisering fra ca. 1750 op til i dag.
 • Kapitel 9 behandler teknologiens rolle i den helt nære dagligdag, med særlig fokus på kønsperspektivet og familiens forandring, og med udgangspunkt i p-pillen og elektrificeringen af husholdningen. Kapitlet dækker årene fra den industrielle revolution frem til i dag, dog med hovedvægten på tiden efter Anden Verdenskrig.

Til trods for disse brud i kronologien finder vi, at bogen udmærket kan læses systematisk fra kapitel 1 og frem. I toppen på venstresiderne sidder en lille tidslinje, som kan bidrage med et minimum af tidslig orientering.

For hvert valg, vi har truffet om, hvad vi ville beskrive og analysere, har vi måttet foretage flere fravalg. Således er eksempelvis maritim teknologi kun berørt i ringe udtrækning. Vi har dog også gjort nogle aktive tilvalg: Vi har valgt at lade bogen bekende sig åbenlyst til et specifikt historiesyn, når det gælder teknologihistorien – et kontekstuelt historiesyn. Vi ser teknologihistorien som en del af de til enhver tid eksisterende samfunds historie og udvikling, hvor samfund og teknologi påvirker hinanden i stadig vekselvirkning. Vi har også valgt at gøre aktivt brug af det teknologibegreb, der anvendes på htx samt at inddrage og bruge forskellige teoretiske forklaringsmodeller. I hvert kapitel vil nøglebegreber, der er generelle og rækker ud over kapitlet, være skrevet med fed, mens begreber, der hovedsagelig vedrører den konkrete case eller periode, vil være med kursiv. Rundt om i kapitlerne kan man desuden finde en række bokse, der præsenterer forskellige generelle begreber.

Til sidst i hvert kapitel findes et antal opgaver, der søger at sætte det pågældende kapitels temaer i et bredere perspektiv. Nogle er lavet til brug i klassen som udgangspunkt for arbejdet med denne del af teksten, andre er egnet som oplæg til skriftlige opgaver. Alle kan de forhåbentlig tjene til inspiration. Desuden har vi indføjet en lille samling links og henvisninger, der kan tjene som afsæt til videre arbejde med kapitlets case.

Læs mere >

< Læs mindre

  "Et smukt bogværk med fantastisk mange flotte illustrationer (...) Emnevalget er forfriskende og nytænkende."
  Dansk Teknologihistorisk Selskab
  På lager
  Udg. dato:
  01. jul. 2015

  ISBN:
  9788757128598
  Udgave: 2 Fag: Teknologihistorie Uddannelse: HTX Forlag: Praxis
  405 , 00 kr.
  324 , 00 kr.
  Prisen er inkl. moms
  Prisen er ekskl. moms
   "Et smukt bogværk med fantastisk mange flotte illustrationer (...) Emnevalget er forfriskende og nytænkende."
   Dansk Teknologihistorisk Selskab
   Feltgruppe

   Praxis er en del af L&R Uddannelse, som er et af Danmarks største og førende læringshuse. Her finder du også Alinea, Akademisk, moxis, Plus, Ordblindetræning og GoTutor.

   Modtag seneste nyt direkte i indbakken

    

   Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder til dit fag og din uddannelse!

    

   ja tak!

    
    
    
    
    
    
   v1.0.0-prx
   Praxis

   Køb læremidler og find Masterclasses mm.

   Fortsæt som:

   Privat

   For privatkunder og studerende.

   Du får vist priser inkl. moms.

   Fortsæt som privat
   Institurion

   For institutioner og virksomheder.

   Du får vist priser ekskl. moms.

   Fortsæt som institution

   Tilgå dine onlinematerialer

   PraxisOnlineImage Gå til praxisOnline
   JEG HANDLER SOM
   Privat
   Institution