IndlæserVent venligst…
Indlæser
Del af forlagshuset Lindhardt og Ringhof

Praxis
Forlagshuset Lindhardt og Ringhof består af forlagene Lindhardt og Ringhof, Carlsen, undervisningsforlagene Alinea, Akademisk Forlag og Alfabeta samt det internationale, digitale forlag Saga. Besøg vores forlag herunder.

https://praxis.dk/
59 , 00 kr.
73 , 75 kr.
Ergonomi

Ergonomi

Grundforløb

Ergonomi formidler viden om kroppens og psykens funktion i forhold til arbejdets udførelse og arbejdspladsens indretning samt styrker elevernes forudsætninger for at kunne fungere hensigtsmæssigt under arbejde.;

Hæftet besvarer overordnet følgende 3 spørgsmål, som også udgør hæftets 3 kapitler:

  • Hvad er ergonomi?
  • Hvorfor er ergonomi vigtig?
  • Hvordan arbejder du bedst ergonomisk?

Ergonomi giver desuden eksempler på øvelser, som kan foretages på jobbet og i hjemmet, samt på sportsgrene, som kan dyrkes i fritiden til afhjælpning eller forebyggelse af gener og skader.

Hæftet er beregnet på grundforløbet på indgangene: Krop og stil; Sundhed, omsorg og pædagogik samt Bygnings- og brugerservice.

Indhold

Indledning

Kapitel 1: Hvad er ergonomi?
 Ergonomi i det 21. århundrede

Kapitel 2: Hvorfor er ergonomi vigtigt?
 Arbejdsrelaterede sygdomme
 Psyken og ergonomien
 Kroppen og ergonomien
 Dit personlige ansvar

Kapitel 3: Hvordan arbejder man bedst ergonomisk?
 Hyppige arbejdsstillinger
 Løfteteknikker
 Statisk arbejde
 Dynamisk arbejde
 På jobbet
 Derhjemme
 Sport
 Ergonomiske huskeregler

 Mere viden
  Bøger og pjecer
  Rapporter
  Branchevejledninger
  Internettet

Stikord

Forord

Servicebranchens forord

Serviceerhvervenes Uddannelsessekretariat, Dansk Tandlægeforening og Erhvervsskolernes Forlag har i fællesskab iværksat nye udgivelser til grundfag og fælles områdefag indenfor serviceindgangen.

Disse udgivelser er planlagt, tilrettelagt og udarbejdet efter de respektive bekendtgørelser.

Det har været af stor vigtighed, at læremidlerne på landsplan indholder den generelle og specifikke faglige viden om stoffet.

Dette er sikret ved et godt og tværgående samarbejde mellem de faglige organisationer, erhvervsskolerne og forlaget. Disse samarbejdspartnere har i fællesskab oprettet et Læremiddeludvalg og udpeget forfatterne til disse udgivelser.

Materialet er udarbejdet af fagfolk, der på en pædagogisk måde formidler den aktuelle viden.

Følgende skoler har på vegne af de øvrige deltaget i udarbejdelsen af hæfterne:

Aalborg tekniske skole - AMU-Fyn - AMU Roskilde - AMU SYD - CEU Herning - CEU Kolding - EUC Nord - EUC Sjælland - EUC Syd - Odense Tekniske Skole - Selandia-CEU - SKT Århus - SKT København - TEC

Følgende organisationer har deltaget og medvirket til udgivelserne:

Serviceerhvervenes Uddannelsessekretariat (SUS)
Dansk Tandlægeforening (DTF).

Vi anbefaler disse nye læremidler og opfordrer alle til at anvende dem. Samtidig takker vi for det gode og konstruktive samarbejde


Hanna Grønning (SUS)                 Per Graversen (DTF)


FUHA (Fagligt Udvalg for Hospitalteknisk Assistentuddannelsen) støtter ligeledes disse læremidler.


Juni 2006

Forfatterens forord

Har du nogen siden oplevet at være øm i skulderne, have krampe i benene eller smerter i ryggen efter at have udført dit arbejde? Smerterne fortsatte måske, og du arbejdede blot videre. Smerterne kunne vel arbejdes væk! Men måske opdagede du, at det gør smerter ikke altid. Eller måske tænker du, at du hellere vil forebygge smerterne i stedet for at skulle helbrede dem. For at kunne forebygge smerter, skal du have en viden om:

- Din krops signaler.
- Hvordan du belaster kroppen mindst muligt, mens du arbejder.
- Hvordan du tilpasser kroppen til dit arbejde.
- Hvordan du forebygger belastninger, før de bliver til skader og smerter.

Den viden vil du blive præsenteret for i dette hæfte. Viden vil give dig indsigt og forståelse for, hvordan du skal være opmærksom på din krop, mens du arbejder. Der er ikke én rigtig måde at arbejde ergonomisk på - der er din måde at arbejde ergonomisk rigtigt. Hæftet giver dig hjælp til at finde din rigtige ergonomiske arbejdsmåde.

Inspiration til bedre arbejdsstillinger, øvelser og træning kan findes mange steder i bøger, på nettet og i diverse blade om sundhed. Men den bedste måde er at bruge kroppen bevidst i det daglige arbejde. Tag hovedet med, når du udfører arbejdsrutinerne og tænk over, hvad de forskellige ting og bevægelser gør ved din krop. Mærk efter: føles det her rart? Hvad skal der til for, at denne bevægelse føles bedre? Kan du gøre det anderledes, så du får flere kræfter?

Læs om ergonomien i hæftet, tænk på din krops styrker og svagheder og brug din krop. Det er det, kroppen har det bedst med, og det er det ergonomi er til for. God fornøjelse.

Forfatteren ønsker at takke de mange elever på Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og Kliniske Tandteknikere i Århus, som gennem årene har bidraget med deres viden og (fysiske) erfaringer af både god og mindre god ergonomi. Tak for et godt samarbejde med Erhvervsskolerne Forlag og den faglige følgegruppe.


Juni 2006
Lea Sørensen

Læs mere >

< Læs mindre

Vælg format
På lager
Udg. dato:
01. jul. 2009

ISBN:
9788770820127
Udgave: 2 Fag: Flere fag, Fødevarer, jordbrug og oplevelser, Kontor, handel og forretning, Omsorg, sundhed og pædagogik, Teknologi, byggeri og transport Niveau: Grundforløb Uddannelse: EUD,EUX Forlag: Praxis
73 , 75 kr.
59 , 00 kr.
Prisen er inkl. moms
Prisen er ekskl. moms

Praxis er en del af L&R Uddannelse, som er et af Danmarks største og førende læringshuse. Her finder du også Alinea, Akademisk, moxis, Plus, Ordblindetræning og GoTutor.

Modtag seneste nyt direkte i indbakken

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder til dit fag og din uddannelse!

 

ja tak!

 
 
 
 
 
 
v1.0.0-prx
Praxis

Køb læremidler og find Masterclasses mm.

Fortsæt som:

Privat

For privatkunder og studerende.

Du får vist priser inkl. moms.

Fortsæt som privat
Institurion

For institutioner og virksomheder.

Du får vist priser ekskl. moms.

Fortsæt som institution

Tilgå dine onlinematerialer

PraxisOnlineImage Gå til praxisOnline
JEG HANDLER SOM
Privat
Institution