Grønne erhvervsskoler og digitalisering
Digitalisering bliver fremhævet som en af de betydningsfulde veje til at løfte den grønne omstilling, men hvordan tænkes det samspil ind i undervisningen på erhvervsskolerne? Det vil årets konference Den Digitale og bæredygtige Erhvervsskole søge svar på gennem ekspertoplæg og idéudvikling for deltagerne.
Verdensmål og verdensmålsskoler, klimakrise, Co2-neutralitet, bæredygtighed, cirkulær økonomi, afsmeltning af gletsjere og havstigning, FN’s klimarapporter– man kan næsten ikke åbne en avis eller tænde for nyhederne uden at støde på ord og begreber i denne boldgade. Alt dette rammer også ind i uddannelsessystemet, fordi uddannelse er nøglen til at sikre, at fremtidens arbejdskraft har kompetencerne til at bidrage til den grønne omstilling.
På konferencen Den Digitale og bæredygtige Erhvervsskole dykker vi ned i det digitale og det grønne og deres potentielle samspil. Vi får den nyeste viden om Danmarks grønne arbejdsmarked, hvor digitale kompetencer efterspørges. Samtidig sættes der fokus på etiske og moralske dilemmaer, der følger med digitaliseringen og mulighed for at erfaringsudveksle om disse dilemmaer.
Til slut får vi inspiration til at tænke i adfærdsledelse og mikrohandlinger, der sætter os i stand til at handle allerede i morgen. Det hele bliver krydret med sidste nye indsatser og tilbud fra erhvervsskolernes 10 videnscentre, der alle har fået midler til at sætte fokus på grøn omstilling og bæredygtighed.
Praktiske informationer
Dato
Torsdag den 13. oktober 2022
Tid
Kl. 10.00-16.00
Sted
Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense SØ
Pris
Kr. 1695,- ekskl. moms
Tilmeldingen er bindende pr. 3. oktober 2022, og deltagelse kan ikke afmeldes efter denne dato. Alle tilmeldte pr. 3. oktober 2022 vil blive opkrævet den fulde pris for konferencedeltagelse.
Ret til ændringer i programmet forbeholdes.
Program den 13. oktober
9.30 - 10.00
Indskrivning og morgenmad
10.00 - 10.10
Velkomst og introduktion til praktiske forhold v. Thomas Skytte, adm. direktør, Praxis
10.10 - 10.20
Definitioner for konferencens temaer/begreber fastlægges v. Axel Hoppe, centerchef, CIU
10.20 - 11.00
Fremtidens grønne arbejdsmarked v. Marie Langmach, senioranalytiker, Tænketanken Mandag Morgen
11.00 - 11.30
Videnscentrenes grønne digitale tiltag
11.30 - 12.15
Markedsplads, hvor videnscentrene præsenterer deres grønne løsninger
12.15 - 13.00
Frokost
13.00 - 14.35
Dilemmaspil v. Kim Escherich, teknologietisk rådgiver, Escherich.biz
14.35 - 15.05
Kaffepause
15.05 - 15.55
Mikrohandlinger v. Henrik Dresbøll, adfærdsdesigner, WElearn
15.55 - 16.00
Tak for i dag!
Se nærmere beskrivelse af programpunkterne i boksene nedenfor.
Bliver du til i morgen?
Hvis du deltager i Praxis Add-on fredag d. 14. oktober og overnatter i Odense – eller hvis du bare har lyst til en hyggelig eftermiddag og aften – tilbyder Praxis et socialt arrangement efter konferencen med nedenstående program:
- Digital legestue surprise -
- Grillmad og jubilæumsbryg -
- Hygge i loungen -
Dato & tid
Torsdag den 13. oktober fra kl. 17.00
Sted
Praxis, Munkehatten 28, 5220 Odense SØ
Pris for socialt arrangement
Kr. 295,- ekskl. moms
Tilmeldingen er bindende pr. 3. oktober 2022, og deltagelse kan ikke afmeldes efter denne dato.
Program den 14. oktober
Praxis add-on Moodle ERFA-dag
9.45
Ankomst og kaffe
10.00
Velkomst
10.15
AI i Moodle
10.45
Adaptiv læring i Moodle
11.15
Kaffe
11.30
Moodle Workplace - sæt dine Moodlekurser til salg
12.00
Frokost
12.45
ERFA-oplæg runde 1:
Spor 1: Sådan får du flere til at bruge Moodle
Spor 2: Større skriftlig opgave på Moodle
Spor 3: It-sikkerhed ift. Moodle
Spor 4: LUP-workshop - prioritering og diskussion om værktøjets kurs
13.15
ERFA-oplæg runde 2:
Spor 1: Sådan får du flere til at bruge Moodle
Spor 2: Større skriftlig opgave på Moodle
Spor 3: It-sikkerhed ift. Moodle
Spor 4: LUP-workshop - prioritering og diskussion om værktøjets kurs
13.45
Tak for i dag
Parat til et mere bæredygtigt samfund
Ved Marie Langmach, senioranalytiker, Tænketanken Mandag Morgen
Med den grønne omstilling følger ikke blot et stigende behov for arbejdskraft, som kan løfte de mange opgaver, som følger med. Vi ser også ind i et behov for styrket kompetenceudvikling af alle på arbejdsmarkedet.
Det skyldes, at der med den grønne omstilling følger en transformation ikke alene af vores energisystemer, men af den måde, tonegivende organisationer fungerer og opererer på i Danmark. Det har i sidste ende også konsekvenser for arbejdsmarkedet og de kompetencer, der er brug for, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling.
Hør om, hvordan den grønne transformation påvirker organisationers behov for kompetencer og de konkrete tværgående kompetencer, som kræves af den grønne omstilling.
Videnscentrenes grønne, digitale tiltag
Ved Videnscentrene på EUD
Hvordan bliver der arbejdet med digitale løsninger ift. bæredygtighed og grøn omstilling i videnscentrene?
De 10 videnscentre holder en kort pitch om de grønne tiltag, der arbejdes med inden for de forskellige fagområder, og hvordan it og teknologi er understøttende for indsatsen. Med pitchen lægger videnscentrene op til, at konferencedeltagerne kan høre mere om de forskellige indsatser på markedspladsen.
Markedsplads
Ved Videnscentrene på EUD
Mød dit videnscenter. Hvad laver de, og hvad kan du bruge dem til?
På markedspladsen præsenterer de 10 videnscentre deres indsatsområder ift. den grønne omstilling samt deres generelle indsatser. Få en snak med dit videnscenter, og hør bl.a. hvordan du kan bruge dem endnu mere.
Digitalisering, bæredygtighed og De Syv Dødssynder
Ved Kim Escherich, teknologietisk rådgiver, Escherich.biz
Ved du, hvad du ikke ved om den digitale verden? Vi er omgivet af digitalisering, kunstig intelligens og algoritmer – både privat og i arbejdsmæssig sammenhæng. Og det kan være rigtig svært at gennemskue, hvem der egentlig har kontrollen. Så hvad nu, når algoritmerne begynder at ændre den måde, hvorpå vi tager beslutninger, opfatter virkeligheden eller tilmed eroderer demokrati og menneskerettigheder. Dér skal vi måske holde op med at tale om digitalisering som et eviggyldigt gode, men i stedet fokusere på, hvordan teknologien påvirker vores menneskelighed, empati, sociale interaktioner, organisationer og - ikke mindst - ønske om at skabe en mere bæredygtig verden. Det er virkelig komplekst og kræver, at vi træner og udvikler digitalkritisk tænkning.
Så vær med på en rejse ud i afkrogene af digitalismen og se eksempler på, hvor udviklingen måske er gået for langt - eller gør det om et øjeblik. Og vær med i et af de digitalt bevidsthedsudvidende dilemmaspil, som Kim Escherich efterhånden har trukket mere end 5.000 mennesker igennem. Det har nemlig vist sig at være en effektiv måde, hvorpå vi både kan forstå dataetiske og teknologiske dilemmaer – men også en læring i, hvad det vil sige at være menneske. Og jo mere digitalismen presser sig på, des vigtigere er det, at vi forbliver mennesker.
Få det til at ske - et foredrag med inspiration og indsigt, du kan handle på i den digital virkelighed
Ved Henrik Dresbøll, adfærdsdesigner, WElearn
Med afsæt i Henrik Dresbølls nye bog Få det til at ske bliver du introduceret til fire enkle greb, der kan hjælpe med at få forandringer til at ske gennem fokus på at optimere betingelserne for ændringer af adfærd i organisationsforandringer.
De fire greb gælder for såvel analoge som digitale forandring, og de lyder: Gå småt, gå bredt, gå hurtigt og gå igen. Det er ikke de store mål i forandringerne, der giver adfærden. Det er systemet, du bruger, der giver dig adfærden og dermed leder dig til de ønskede gevinster og handling med resultat. Til foredraget bliver du introduceret til dette system og den ledelsestækning, der ligger bag - nemlig adfærdsledelse. Og du bliver introduceret til en del cases, der konkret bruger adfærdsledelse til at katalysere forandringer og få ting til at ske i hverdagen. Alle kan nemlig blive adfærdsledere og katalysere forandringer - det er bare ikke alle, der ved det.