IndlæserVent venligst…
Indlæser
Del af forlagshuset Lindhardt og Ringhof

Praxis
Forlagshuset Lindhardt og Ringhof består af forlagene Lindhardt og Ringhof, Carlsen, undervisningsforlagene Alinea, Akademisk Forlag og Alfabeta samt det internationale, digitale forlag Saga. Besøg vores forlag herunder.

https://praxis.dk/
199 , 20 kr.
249 , 00 kr.
Tids- og metodestudier eBog+

Tids- og metodestudier eBog+

Tids- og metodestudier tager en gammel disciplin med ind i det nye årtis udfordringer i forbindelse med Industri 4.0, robotteknologi og Lean.

Tids- og metodestudier lyder for mange som noget meget støvet fra 1950’ernes akkordbaserede produktionssystemer, men erfaringer fra erhvervslivet har vist, at man er nødt til at opbygge et tidsgrundlag for at kunne lave KPI’er (Key Performance Indicators) for sit produktionssystem. Hvis man ikke kender til situationen nu, kan man ikke vurdere, om der er en gevinst ved at investere i robotteknologi.

Det har desuden også vist sig, at mange af de robotinstallationer, som allerede nu er i virksomhederne, kan optimeres betydeligt ved at benytte nogle af de samme metodestudier, som man benyttede til at optimere operatører.

Moderne teknologi har heldigvis spillet kraftig ind på den måde, man arbejder med discipliner på i dag. Det er ikke længere nødvendigt at stå med et clipboard med stopure for at lave et tidsgrundlag. I dag kan man i stedet optage en videofilm med sin smartphone, eksportere den til et program, hvor man i ro og mag kan benytte en række optimeringsredskaber til sit arbejde.

Tids- og metodestudier gennemgår virksomhedens produktionsgrundlag og giver et historisk oprids af baggrunden for måden, hvorpå vi opbygger et produktionssystem i dag. De klassiske metodestudieværktøjer bliver gennemgået for at give en god introduktion til programmet AVIX, som er et af de væsentligste IT-programmer, der benyttes på området i dag.

Bogen knytter tids- og metodedisciplinerne sammen med såvel Lean som automatisering baseret på Industri 4.0. Der er herudover et fyldigt kapitel om SMED.

Tids- og metodestudier kan anvendes af alle, der arbejder med Lean og industriel optimering, men er tillige lærebog på ingeniøruddannelser, samt på produktionsteknologuddannelsen og øvrige tekniske uddannelser, som bygger på optimering af tekniske eller administrative processer.

Jan Pedersen er produktionsingeniør fra Odense Teknikum/Syddansk Universitet og har en Executive MBA fra Henley – University of Reading. Han har arbejdet med tids- og metodeoptimering i mange år i forskellige virksomheder i Danmark. Siden 2007 har han været ansat på Syddansk Universitet som lektor på ingeniøruddannelserne.

Indhold

1. Introduktion
2. Historisk baggrund
Casestory – Pyramiderne
2.1 Datagrundlaget skal være i orden
Casestory – Venedigs galejindustri

3. Metodestyring
3.1 Produktionsgrundlag
3.1.1 Detailtegninger
3.1.2 Samlingstegninger
3.1.3 Styklister
3.1.4 Operationsdiagrammer
3.1.5 Rutekort
3.1.6 Stamkortet, stamdatakort eller Item Master
3.1.7 Arbejdsinstruktion eller Standard Operation Procedure (SOP)
3.2 Metodestudieprincipper og -teori
3.2.1 Produktivitet og effektivitet
3.2.2 Historien bag metodestudier
3.2.3 Taylors principper Casestory – Ford T
3.3 Metodestudier i praksis
3.3.1 Motivationsteorier
3.3.2 Arbejdspladsens indretning
3.3.3 Analyseværktøjer

4. Tidsstudier
4.1 Arbejdsstudiets grundlag
4.2 Klokkestudier
4.2.1 Arbejdstaktvurdering
4.2.2 Frekvensstudier
4.2.3 GTT-studier
4.3 Syntetiske tider
4.3.1 MOST
4.3.2 AVIX
4.4 Definitioner og begreber
4.4.1 Normtid
4.4.2 Standardtid
4.4.3 Cyklustid
4.4.4 Gennemløbstid
4.4.5. Op- og omstillingstid

5. Sammenhængen mellem tids- og metodestudier og LEAN
5.1 Hvad er LEAN?
5.2 OEE-analyser

6. SMED
6.1 Historien bag SMED
6.1.1 Toyotas koncept
6.2 Hvad går SMED ud på?
6.2.1 Hvordan reduceres omstillingstiderne
6.2.2 Metodikken ved SMED

Opgaver
Opgave 1 – procesdiagram
Opgave 2 – procesdiagram
Opgave 3 – mand-/maskindiagram
Opgave 4 – mand-/maskindiagram
Opgave 5 – syntetiske tider
Opgave 5 – tillægstider
Opgave 6 – LEGO-caseopgave

Bilag
B1 Definitioner af tider
B2 Dimensionering af kapacitet
B3 Load

Litterturliste
Stikordsregister

Forord

Tids- og metodestudier beskæftiger sig med, hvordan man arbejder med sit produktionsgrundlag, herunder tidsgrundlaget i forbindelse med LEAN- og Industri 4.0-projekter.

Dette område har gennem en del år været lidt overset, da fokus i stedet har været på dels den mere filosofibaserede del af LEAN-arbejdet samt på de muligheder, som robotter og robotintegration kan give i en produktion. Hvis man ikke kender sit roduktionsgrundlag
i den nuværende produktion, er det svært at vurdere, om de nye tiltag vil medføre en produktivitetsstigning, eller om det bare er penge ud ad vinduet. Derfor er det af vigtigt at have styr på denne disciplin.

Bogen bygger på bogen Tids- og Metodestudier, som tidligere er udgivet på Forlaget Solhøj og oprindeligt blev udviklet til kurset Tids- og Metodestudier på Produktionsingeniørstudiet på Syddansk Universitet. Den kan ydermere bruges på en lang række andre uddannelser samt hos en del private kursusudbydere.

Tids- og metodestudier linker den klassiske disciplin Tids- og metodestudier, som har sin
rod helt tilbage til Frederic W. Taylors arbejde hos General Electric og Ford Motor Company, sammen med LEAN-filosofiens krav til datagrundlag og løfter på denne måde faget ind i det 21. århundrede.


Solhøj, februar 2020
Jan Pedersen

Læs mere >

< Læs mindre

Online adgang
Udg. dato:
01. jul. 2020

ISBN:
9788757135800
Udgave: 1 Fag: Ingeniør Niveau: Lang videregående uddannelse Forlag: Praxis Redaktør: Pia Barnholdt Kristoffersen
249 , 00 kr.
199 , 20 kr.
Prisen er inkl. moms
Prisen er ekskl. moms

Praxis Forlag er en del af Egmont, som også er delejer af GoTutor, Danmarks bedste tilbud inden for privat lektiehjælp. Besøg Gotutor her.

 
 
 
 
 
 
v1.0.0-prx