IndlæserVent venligst…
Indlæser
Del af forlagshuset Lindhardt og Ringhof

Praxis
Forlagshuset Lindhardt og Ringhof består af forlagene Lindhardt og Ringhof, Carlsen, undervisningsforlagene Alinea, Akademisk Forlag og Alfabeta samt det internationale, digitale forlag Saga. Besøg vores forlag herunder.

https://praxis.dk/
300 , 00 kr.
375 , 00 kr.
Håndbog i studiokeramik

Håndbog i studiokeramik

teori & teknik

Håndbog i studiokeramik - Teori og teknik er en omfattende teoretisk og praktisk indføring i faget keramik.

I 3. udgave er tilføjet et opdateret afsnit om serigrafi og transfer, og bogens galleri er udvidet med flere værker fremstillet af en række dygtige keramikere.

Teorien bag ler, glasur og brændinger beskrives på en let tilgængelig måde. Bogen giver således en større forståelse for materialerne og kombineret med de mange opskrifter og illustrationer udvides mulighederne i arbejdet med keramikken.

Udover den teoretiske del gives en lang række eksempler på teknikker inden for formgivning og dekoration. Teknikker hvorfra der kan hentes inspiration og udvikling til den enkeltes arbejde med leret eller ideer til undervisning i faget.

Håndbog i studiokeramik - Teori og teknik er opbygget kronologisk over den keramiske proces, og ved hjælp af et omfattende stikordsregister er bogen et overskueligt og uundværligt redskab i arbejdet med keramikken.

Indhold

Indledning
Ler
Lertyper
Lerets bestanddele
Ler til forskellige formål
Fremstillling af ler
Opskrifter på forskellige lertyper
Formgivning
Valg af formgivningsteknik
Æltning
Modellering/pølseteknik
Pladeteknik
Extruding
Drejning
Gips
Støbning
Sandstøbning
Kvætsning
„Konditorteknik“
Indfarvet ler
Tørring
Begitninger
Begitninger til lertøj og stentøj
Fremstilling af begitninger
Opskrifter på farvede begitninger
Terra sigillata
Sinterbegitning
Justering af fejl
Glasur
Fremstilling af glasurer
Glasurens farve og karakter
To arbejdsmetoder til fremstilling af glasurer
Glasurens råstoffer og deres indflydelse
Glasurtyper
Glasurfejl
Glasuropskrifter
Dekoration
I plastisk ler
På læderhårdt ler
På tørt ler
På forglødt skærv
På glasurbrændt keramik
Overførselstryk og transfer
Brændingsteknikker og ovne
Forglødning og glasurbrænding
Fra ler til keramik
Valg af ovn og brændsel
Ovnbygning og brændingsmetoder
Stakning af ovn
Revner og andre fejl
Værktøj
Tabel over seger og orton kegler
Engelsk-dansk ordbog over keramiske materialer
Stikord
Litteratur
Galleri med keramik af forskellige kunstnere midt i bogen

Forord

Gennem min egen uddannelse, fra lærer til professionel keramiker, har jeg naturligt stået på mange forskellige trin i processen med at lære faget keramik; fra den første begejstring for leret og dets muligheder, at skulle videregive denne begejstring til andre gennem undervisning, fordybelsen i materialet og senest den mere kommercielle del; at skulle sælge og leve af keramikken.

Undervejs i læringen af håndværket har der været mange spørgsmål at søge svar på. Ofte er hjælpen kommet fra kollegaer med længere tids erfaring i faget, og andre gange er der søgt svar i diverse fagbøger. Netop disse fagbøger fandt jeg ofte for svære pga. diverse analyser, kemiske formler og tabeller. Det måtte være muligt at beskrive den teoretiske del af keramikken på en lettere tilgængelig måde. Det håber jeg er lykkedes med denne bog; at beskrive teorien bag ler, glasur, brændinger m.m., på en måde der ikke kræver andre forudsætninger end lysten og bevidstheden om, at en teoretisk indsigt i materialet vil udvide éns muligheder i arbejdet med leret.

Udover den teoretiske del indeholder bogen en række formgivnings-, dekorations- og brændingsteknikker, der kan virke som inspirationskilder i forbindelse med tilegnelsen af den mere praktiske og tekniske erfaring.
Bogen er bygget op kronologisk over den keramiske proces, startende med leret, afsluttende med brændingen, hvilket forhåbentlig gør bogen til en overskuelig opslagsbog, når der opstår spørgsmål og problemer i det daglige arbejde med keramikken. For en god ordens skyld skal det nævnes, at selv med mange års erfaring opstår der til stadighed spørgsmål og problemer. Keramik er et fag, man aldrig bliver færdig med, hvilket vel netop er det, der gør det interessant. Derfor vil der uden tvivl være teoretiske forhold og teknikker, der ikke er beskrevet i denne bog. Jeg håber dog, at bogen kan være et stort skridt på vej og til gavn mange år frem.

Held og lykke med bogen og keramikken!

Claus Domine Hansen

Udgivelsen af denne bog er kommet i stand med støtte fra:

CERAMA

KADK - Designskolen

Det Reiersenske Fond

Grosserer L. F. Foghts Fond

Nationalbankens Jubilæumsfond af 1968

Sorring Lervarefabrik A/S

Statens Kunstfond

Mange tak for hjælpen!

Læs mere >

< Læs mindre

På lager
Udg. dato:
01. jul. 2016

ISBN:
9788770825306
Udgave: 3 Niveau: Mellemlang videregående uddannelse-Mellemlang videregående uddannelse Forlag: Praxis
375 , 00 kr.
300 , 00 kr.
Prisen er inkl. moms
Prisen er ekskl. moms

Praxis Forlag er en del af Egmont, som også er delejer af GoTutor, Danmarks bedste tilbud inden for privat lektiehjælp. Besøg Gotutor her.

 
 
 
 
 
 
v1.0.0-prx